Tom Cruise leert om een oud WOII vliegtuig te besturen voor nieuwe film Mission Impossible
Acteur Tom Cruise mag dan bijna 60 zijn, hij is nog steeds niet vies van het zelf ondervinden en doen van enkele stunts. Voor de nieuwste Mission Impossible film heeft de Amerikaanse acteur namelijk lessen genomen om een vliegtuigje uit de Tweede Wereldoorlog. Cruise is daarmee overigens niet de eerste acteur die ook wel eens vliegt, al vinden spotters zijn vaardigheden bijzonder goed.
Cruise vloog in een zogenoemde Boeing-Stearman Model 75 uit 1943, meldt de Britse krant de Mirror. De stunts vonden plaats in het Britse Cambridgeshire en zijn bedoeld als voorbereiding op zevende en achtste film uit de reeks van Mission Impossible. Een vliegtuigspotter die in de buurt was verbaasd over zijn goede vaardigheden als piloot. “Hij doet zijn werk goed, voor zover ik kan zien. Het enige wat hij doet is opstijgen en een circuit afleggen binnen het zicht van het vliegveld”, liet de 65-jarige spotter Stephen Keeler weten.
Van acteur tot piloot
Acteurs die ook pilotenervaring opdoen zijn niet nieuw. Zo maakte de Nederlandse acteur Levi van Kempen zelfs een carrièremove door de acteurswereld te veranderen voor het leven als piloot in een Boeing 737. Van Kempen zegt dat hij al jarenlang droomde van zo’n carrière in de cockpit en dat toen hij 29 werd het begon te kriebelen en de droom niet langer uitgesteld kon worden, voordat hij echt te oud wordt.
Andere grote sterren met een vliegbrevet
Hoewel Van Kempen zijn hele carrière heeft omgegooid, lopen er in Hollywood genoeg acteurs rond die ook een vliegbrevet hebben, vertelt Hollywoodkenner Nina van der Lei van de website Latenightstreaming. Zo beschikken naast Tom Cruise ook acteurs als Brad Pitt, Angelina Jolie, Morgan Freeman, John Travolta en Harrison Ford over een vliegbrevet. Vooral Ford is een interessante acteur in dit rijtje, omdat hij al 52 jaar oud was toen hij zijn brevet haalde. Ford komt regelmatig in het nieuws met ongelukken door zijn vliegreisjes. Zo landde hij in 2017 ooit op een taxibaan in plaats van een landingsbaan. Deze stunt kostte hem destijds bijna zijn vliegbrevet.
Films over piloten nooit erg realistisch
Hoewel er dus wel degelijk verschillende acteurs zijn die beschikken over een vliegbrevet, zijn films over piloten of vliegtuigen meestal niet heel realistisch vinden echte piloten. Het echte leven van de piloot wordt op het witte doek te dramatisch vertaald en dik aangezet. In de films zien we vaak rampen, kapingen en ongelukken, hoewel die natuurlijk in het echt ook kunnen plaatsvinden, stellen piloten vast dat in de films meestal gehandeld wordt op intuïtie en in werkelijkheid juist allerlei protocollen gelden. Het is ook niet erg realistisch dat personages die nog nooit in een vliegtuig hebben gezeten een toestel van de grond krijgen, dat vergt toch echt een gedegen opleiding. Voor het echte pilotenwerk is een documentaire toch een stuk realistischer vinden de experts.