Menu Close
Vliegtuigcabine

Vliegtuigpassagiers worden vaker emotioneel geraakt door films

Wie gebruik maakt van een vliegtuig voor een verre en lange reis zal vaak getrakteerd worden op films op hun scherm. Vliegtuigpersoneel en passagiers zelf merken echter vaak op dat ze hier meer emotioneel door worden geraakt dan bij een film aan de grond. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Huilen om speelgoed in Toy Story 3 van Disney

De Health Service van de bekendste Nederlandse vliegtuigmaatschappij KLM beaamt tegenover het Handelsblad dat passagiers vaker moeten huilen of emotioneel geraakt worden door een film in het vliegtuig. Volgens vliegtuigmaatschappij Virgin Atlantic uit de Verenigde Staten ervaren passagiers over het algemeen veel heftiger emoties in een vliegtuig. Maar liefst 55 procent van de reizigers zou volgens hun eigen onderzoek vaker een emotionele ervaring hebben wanneer ze reizen met een vliegtuig dan wanneer ze reizen aan de grond. Virgin Atlantic neemt deze emotionele rollercoaster op vele kilometers hoogte zelfs zo serieus dat de maatschappij een zogenoemde ‘emotional health warning’ heeft ingesteld voor bepaalde films waar passagiers een traantje bij weg kunnen pinken. Onder de films bevonden zich bijvoorbeeld Toy Story 3 en the Notebook. Die laatste film is volgens filmexpert Melissa Toorman die schrijft voor de film- en serie website Late Night Streaming sowieso een tranentrekker. Niet voor niets verschijnt the Notebook in veel lijstjes voor huilfilms. 

Waarom huilen we in een vliegtuig?

Voor passagiers is vliegen een emotionele ervaring. Je merkt dat wellicht als je al in de rij staat om te boarden. Mensen zijn gehaaster en de klassieke huilbaby in een vliegtuig gaat harder door merg en been dan in een normale setting aan de grond. Sommige mensen ervaren sowieso vliegangst of hebben simpelweg last van een emtionele ervaring met reiskoorts. Op die momenten komen emoties harder bij ons binnen, dus ook wanneer we een film kijken om de tijd te doden. 

Een andere reden die de KLM zelf op haar eigen blog vermeldt is de focus waarin je je bevindt in een vliegtuig. Je bent in het vliegtuig meer op jezelf aangewezen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je makkelijker emotioneel geraakt wordt door een film, maar ook dat je meer focus hebt op de film, hoewel je deze film normaliter misschien helemaal niet interessant zou vinden. Tot slot merkt KLM op dat de lage luchtvochtigheid en het relatief lage zuurstofgehalte in het vliegtuig ervoor kunnen zorgen dat je, zeker op een lange reis van enkele uren, een ander humeur kunt ontwikkelen. Het is daarom aan te raden om tijdens een vlucht veel te drinken om zo de lage luchtvochtigheid tegen te gaan. Een andere manier is om je simpelweg over te geven aan het feit dat vliegen een avontuur is waar je je emotioneel aan over moet geven.