Grote budget maatschappijen zien het aantal klanten fors groeien

RyanairSCHIPHOL – Ryanair, easyJet en Norwegian hebben in oktober 2018 het aantal passagiers weer flink zien stijgen. De drie prijsvechters vervoerden gezamenlijk zo’n 25 miljoen passagiers!

Met stip op één staat Ryanair, zij hebben in oktober meer dan 13 miljoen passagiers vervoert, zo’n 11 procent meer dan oktober vorig jaar. easyJet laat met zo’n 8.5 miljoen  passagiers een nog sterkere groei zien dan Ryanair! easyJet vervoerde zo’n 14% meer passagiers. De kleinste van de drie prijsvechters Norwegian maakt binnenkort haar cijfers bekend.

Ondanks het debat over de schadelijke gevolgen voor het milieu van vliegen groeien Rynair, easyJet en Norwegian nog steeds erg hard.

Uitbreiden van Lelystad Airport kan doorgaan

Het uitbreiden van Lelystad Airport kan doorgaan. Dit is besloten door de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De landingsbaan wordt verlengd en verbreed en er wordt een nieuwe passagiersterminal gebouwd. Er is geen hoger beroep mogelijk tegen de uitspraak.

De Vogelbescherming en twee akkerbouwers waren in beroep gekomen tegen het bestemmingsplan van de gemeente Lelystad. Het bestemmingsplan maakte het mogelijk dat de luchthaven geschikt zou zijn voor de grotere en zwaardere vliegtuigen, zoals de Airbus A320 en de Boeing 737. De langingsbaan zou van 1,250 meter worden verlengd naar 2,700 meter, daarnaast wordt ook nog worden verbreed van 30 naar 45 meter.

 

De vogelbescherming is bang dat er schadelijke gevolgen zullen zijn voor natuurgebieden in Flevoland, met name de Oostvaardersplassen. Volgens de Raad van State is er onderzoek gedaan naar de ‘instandhoudingsdoelen’ voor de bruine en blauwe kiekendieven in de Oostvaardersplassen en zullen niet in gevaar komen door de uitbreiding. De Vogelbescherming vindt dat de onderzoeken ondermaats zijn en geen legitimatie voor uitbreiding.

Vakantiebestemmingen

Begin 2019 zal het uitgebreide Lelystad Airport vluchten gaan afhandelen met verschillende vakantiebestemmingen. Dit is wel een jaar later dan verwacht. De luchtvaartverkeersleiding Nederland bleek nog wat meer tijd nodig te habben voor de indeling van de vertrek- en landingsroutes. Er zullen in het begin ongeveer 2000 vluchten verwerkt worden, naar ongeveer 10.000 vluchten in vijf jaar. In 2043 moeten er uiteindelijk maximaal 45000 vliegbewegingen zijn.

Airbus verslaat Boeing dankzij goede decembermaand

Dankzij een inhaalrace is het Airbus toch gelukt om Boeing voor te blijven. Het leek er namelijk op dat de Amerikaanse fabrikant de meeste orders zou gaan noteren in 2016. Airbus verkocht in december maar liefst 312 Airbussen, dit is bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse briefing.

De Europese vliegtuigbouwer had in november nog maar 410 orders ontvangen, maar door de sterke decembermaand kwam het uiteindelijk uit op 731 oders in totaal. Boeing heeft in totaal 688 toestellen verkocht.

Orders

Er waren 72 orders afkomstig van de IndiGo, een Indiase budgetmaatschappij, die alleen A320neo’s heeft besteld. Daarnaast heeft Iran Air een overeenkomst getekend voor 98 toestellen, er zijn ook nog 90 toestellen verkocht aan een anonieme koper. De rest ging naar kleinere klanten.

Veel deals zijn deze week pas afgerond. De bestellingen stonden alleen wel in het orderboek van december, hierdoor kon Airbus het jaardoel halen en Boeing verslaan. Het lijkt daarom wel alsof er gebruik is gemaakt van een boekhoudkundig trucje.

Leveringen

Boeing wist daarnaast Airbus wel voor te blijven qua aantal leveringen. Boeing heeft 748 toestellen geleverd aan klanten in 2016, terwijl Airbus er 688 heeft geleverd. Waaronder 49 A350’s, hierdoor heeft Airbus net niet het doel behaald om vijftig toestellen van dat type te leveren.

KLM punctueelste Airline in Europa

KLM heeft in 2016 het vaakst op tijd gevlogen van alle vliegmaatschappijen in Europa. De airline staat op de derde plek wereldwijd, wat betreft de punctualiteit. Dit is gebleken uit het Punctuality Report 2016 van OAG. Er zijn gegevens verzameld van 54 miljoen vluchten en deze zijn geanalyseerd om de ranglijst die jaarlijks uitkomt samen te stellen.

In 2016 was de ‘on-time performance’ van KLM 87.89 procent, 87 procent van alle vluchten zijn dan binnen 15 minuten na de geplande tijd vertrokken of gearriveerd. Ook werd er gekeken naar het aantal annnuleringen bij het opstellen van de lijst. Hawaiian Airlines(1) en Copa Airlines(2) deden het alleen nog beter dan KLM in 2016.

Top 10

De top 10 van de airlines die het vaakst op tijd vlogen:
1 Hawaiian Airlines
2 Copa Airlines
3 KLM
4 Qantas
5 Japan Airlines
6 Flybe
7 Alaska Airlines
8 Iberia
9 Monarch Airlines
10 Singapore Airlines

Transavia staat op de zeventiende plek en dat is opvallend, want het staat daarmee op de derde plek van punctueelste low cost carries wereldwijd. Tokio Haned deed het goed in de categorie punctioneelste luchtgavens en staat daarmee op de eerste plek. Schiphol stond met een kleine 80 procent op de twintigste plek.

Mist rond Schiphol nog niet opgeklaard

Schiphol heeft al dagen last van de dichte mist, hierdoor zijn er al veel annuleringen en vertragingen van vluchten. De verwachting was dat de mist zou opklaren in de loop van de ochtend. Dit is helaas niet het geval en de mist blijft de rest van de dag nog aanhouden.

In het begin van de middag waren er al 369 vluchten vertraagd. Gemiddeld duurden de vertragingen rond een uur per vlucht. Gisteren werd zelfs meer dan tien procent van alle vluchten geannuleerd, dat waren zo´n honderd vluchten. Maarliefst 78 procent van de vertrokken vluchten had vertraging. Wanneer de mist eenmaal is opgeklaard, zullen de vertragingen weer snel terug lopen. Het is daarom raadzaam voor vertrek informatie te winnen via het internet.

Rotterdam geen last

The Hague Airport in rotterdag heeft geen last ondervonden van de mist, zelf afgelopen vrijdag niet. De vluchten naar Londen City Airport hadden wel last van de dichte mist in Engeland. De gehele ochten kon er niet worden gevlogen naar deze bestemming. In de middag en avond zullen de vluchten wel weer vertrekken met de bestemming Londen City Airport.

Schiphol vervoert meer passagiers

Schiphol heeft al meer passagiers vervoert in de eerste elf maanden van 2016 dan in heel 2015. In 2015 zijn er 58,3 miljoen passagiers gereisd via schiphol en in 2016 tot en met november 58.9 miljoen. Dat is nu al een flinke stijging van negen procent.

Als de stijging in december blijft doorgaan, dan zal er in 2016 een record zijn van ongeveer 63.5 miljoen passagiers. Binnen europa steeg het aantal vluchten met 5.9 procent en het aantal internationale steeg met 3.7 procent. Daarnaast steeg de hoeveelheid vracht met 1.2 procent. Deze groei is nog wat minder sterk dan die van het aantal passagiers dit jaar.

Flinke groei

Schiphol had opnieuw meer groei van het aantal passagiers dan de concurrerende luchthavens binnen Europa. Charles de Gaulle Airport had maar een kleine groei aan passagiers en Heathrow groeide nauwelijks. Toch blijft Heathrow het grootste van Europa.

Schiphol: 4.7 miljoen passagiers + 8.9 procent stijging
Frankfurt: 4.1 miljoen passagiers + 4.9 procent stijging
Parijs: 4.8 miljoen passagiers + 4.5 procent stijging
Heathrow: 5.7 miljoen passagiers + 2.5 procent stijging

Niemand overleeft vliegtuigcrash Pakistan

Een verkeersvliegtuig uit Pakistan is vandaag neergestort. Het vliegtuig was onderweg naar de hoofdstad Islamabad, er waren 47 mensen aan boord. Waarvan 42 passagiers en vijf menanningsleden. Niemand heeft de crash overleefd, dit heeft de regionale politie bevestigd.

Het toestel zou volgens de Pakistaanse media zijn neergestort bij het plaatsje Havelian, zo’n 50 kilometer ten noorde van de eindbestemming. Het vliegtuig kwam uit Chitral, dit ligt in het uiterste noorden van Pakistan.

Radar

Om 15:30 is het vliegtuig vertrokken uit Chitral en was onderweg naar een van de grootste vliegvelden in Pakistan. Al snel na het opstijgen is het vliegtuig van de radar verdwenen. Voordat er radiostilte kwam heeft de piloot nog een noodsignaal gegeven.

Vliegtuigongelukken

Er zijn al enkele ernstige vliegtuigongelukken gebeurd in Pakistan de afgelopen jaren. Een Boing 737 stortte in april 2012 neer, kort voor de landing in Islamabad. Geen van de 127 inzittenden heeft de crash overleefd. Een Airbus 321 vloog in juli 2010 tegen een berg bij Islamabad. Er waren 152 inzittenden, maar niemand heeft het overleefd.

De vijf grootste Nederlandse Luchthavens

Er zijn 27 vliegvelden in Nederland. Waaronder zes militaire vliegvelden, vijf commerciële vliegvelden en zestien kleinere vliegvelden die voornamelijk zijn bedoeld voor recreatieve doeleinden. De grootste vijf luchthavens in nederland zijn hieronder weergegeven. Er is gekeken naar commerciële vliegvelden waar ook internationale vluchen landen.

Schiphol

Schiphol is zelfs een van de grootste en belangrijkste luchthavens ter wereld. Schiphol beschikt over zes landingsbanen waar zelfs de grootste vliegtuigen kunnen opstijgen en landen. Er worden in 2016 maarliefst 63 miljoen passagiers verwacht.

Eindhoven Airport

In 2015 hebben zo’n 4.3 miljoen passagiers via Eindhoven Airport gevlogen. Daarnaast is Eindhoven Airport ook een militair vliegveld. De volgende maatschappijen maken gebruik van het vliegveld: Transavia, Ryanair en Wizzair.

Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam airport is eigendom van de Schiphol group. Het is een snel gegroeide luchthaven in een korte periode. In 2009 had de luchthaven bijna 1 miljoen passagiers, maar in 2015 is dit opgelopen tot ruim 1.7 miljoen passagiers. Er vliegen vanaf Rotterdam Airport voornaamelijk budgetmaatschapijen zoals Wizzair en Ryanair.

Maastricht Aachen Airport

Maastricht beschikt al sinds 1919 over een luchthaven. Het ligt zo’n 8 kilometer ten noorden van Groningen. Tegenwoordig behoord het tot een van de grotere van Nederland. In 2014 reisden zo’n 283.000 passagiers via Maastricht Airport.

Groningen Airport Eelde

Het vijfde grootste vliegveld van nederland ligt in Groningen. Via Eelde vlogen in 2014 zo’n 169.369 passagiers. Het vliegveld werd in 1937 geopend en had het doel om de luchthaven van het Noorden te worden.

O’Leary: Gratis reizen met Ryanair

Volgens topman Michael O’Leary wordt het mogelijk om in de toekomst gratis te vliegen met Ryanair. De baas van de ierse budgedmatschappij verwacht dit binnen vijf tot tien jaar. Hij zal dan de inkomsten uit andere bronnen moeten halen.

O’leary heeft dit uitgesproken tijdens de AOA-conferentie in Londen, zo meldt The Guardian.

Dit is niet de eerste keer dat O’leary verwacht dat vliegen gratis wordt. Eerder in 2005 deed O’leary dezelfde

uitspraak. Deze voorspelling is niet uitgekomen, toch blijft hij rekening houden met de gratis vliegtickets.

Inkomsten
O’leary denkt dat de vluchten helemaal vol zullen zitten als de tickets eenmaal gratis zijn. Hij zal zijn inkomsten uit andere bronnen gaan halen. O’leary wil de inkomsten van de winkels en restaurants delen door met luchthavens deals te sluiten. Dit wil hij combineren met de uitgaven die gedaan worden aan boord van de vluchten.

Gratis vluchten
Of er echt ‘gratis vluchten’ gaan komen met Ryanair is maar de vraag, O’leary heeft namelijk vaker uitspraken gedaan die achteraf niets meer dan een publiciteitsstunt waren. Zo wilde hij passagiers laten betalen voor de wc en waren er plannen voor staanplaatsen in het vliegtuig.

Vluchten volgen, leuk & super handig!

Vluchten volgen is leuk! Kijk eens naar de lucht. Het duurt vast niet lang voordat je een vliegtuig ziet vliegen. Benieuwd welke vlucht en wat voor een toestel dit is? Met behulp van de vluchten radar op onze website kan je dit gemakkelijk opzoeken.  Je zoomt in op de plek waar je je nu bevindt en ziet binnen een mum van tijd al het vluchtverkeer dat zich in de buurt bevindt, lachen toch!?

Vliegtuigen volgen is niet alleen heel leuk maar ook nog eens erg handig. Stel je voor dat een kennis van je op reis is en je wilt zijn of haar vlucht bijhouden. Met de vluchten volgen casper kan je op basis van vluchtnummer het vliegtuig naar keuze opzoeken en volgen. Zo weet je precies waar iemand zich bevindt en hoe laat die persoon ongeveer aankomt, super handig!