Menu Close

Eindhoven Airport, bijzondere vluchten volgen

Eindhoven Airport, ook wel Vliegbasis Eindhoven genoemd is een militaire luchtbasis die deels voor de burgerluchtvaart wordt gebruikt, het toerisme en zakelijk luchtverkeer dus. De nadruk ligt echter op het militaire deel. Dit maakt dit vliegveld bijzonder interessant als je houdt van vliegtuigen volgen bij Eindhoven Airport. Eindhoven Airport is het grootste regionale vliegveld van Nederland met meer dan 4 miljoen passagiers per jaar. Het vliegveld wordt bemand door militair personeel en burger personeel. Daarnaast is Eindhoven Airport lid van de Schiphol Group, die voor 51% eigenaar van het vliegveld is. Eindhoven Airport dient ook als tussenstop voor lijndiensten vanuit Groningen Airport Eelde.

MCCE

MCCE is het Movement Coordination Centre Europe. Deze organisatie is een samenwerking tussen NAVO landen die zich richt op tactische transporten en ‘air to air’ samenwerking. De MCCE levert steun aan NAVO- en EU missies. MCCE is vanaf 2007 actief op Eindhoven Airport en vormt daarmee een belangrijk onderdeel van de luchthaven. Ondanks dat de uitvoering van Eindhoven Airport in particulier bezit is, is de grond nog steeds bezit van de Koninklijke Luchtmacht. De militaire vliegtuigen die vliegen op Eindhoven Airport zijn de KDC-10 en de Gulfstream IV en de C-130 Hercules. Een vliegtuig volgen op Eindhoven Airport met bijvoorbeeld vliegtuig radar is dan ook bijzonder, niet alleen voor de vliegtuig spotter.

Militair verkeer

De ondersteunende functie van Eindhoven Airport komt naar voren in het uitvoeren van vrachtvluchten en vluchten van uitgezonden militairen. De luchtmacht heeft daarvoor 11 transportvliegtuigen en huurt als het nodig is extra materieel van de NAVO partners.

Burger verkeer

Buiten de grote militaire functie die Eindhoven Airport vervult, is er een behoorlijke toename van burgerverkeer. Zowel toerisme- als zakelijk vliegverkeer neemt snel toe, wat vraagt om uitbreiding van de parkeer gelegenheid en de bereikbaarheid aan het openbaar vervoer. Beide onderdelen moeten verbeterd worden, waar hard aan wordt gewerkt. Dit is geen overbodige luxe, want vanaf Eindhoven Airport kun je vliegen naar meer dan 70 bestemmingen in 25 Europese landen met daarnaast Marokko. Flight tracker stelt je in staat om dit allemaal live in de gaten te houden.

Voordelen

Voor het hele gebied onder de lijn Dordrecht – Arnhem is Eindhoven Airport sneller te bereiken dan Schiphol. Daarbij zijn de voordelen van een kleinere luchthaven aanzienlijk. De loopafstand vanaf de parkeerplaats is minimaal, de wachttijden voor het inchecken zijn klein en de parkeergelden zijn stukken goedkoper. Daarbij doet Eindhoven Airport qua vakantie bestemmingen niet onder voor Schiphol. Vluchten volgen vanaf Eindhoven Airport kun je doen met de online flight tracker. Door de kortere reistijd naar de luchthaven is het met deze tool goed in te plannen hoe laat je moet vertrekken om mensen op te halen.

De maatschappijen waarmee je vliegt

Jetairfly, Onurair, Thomas Cook, Tui (voorheen Arkefly), Wizz Air, Transavia, Ryanair, Corendon en Vueling vliegen je naar de meer dan 70 bestemmingen. Je kunt thuis vast kijken naar het verloop van je route. Je kunt namelijk iedere vlucht volgen vanaf Eindhoven Airport doordat ieder vliegtuig een tracking signaal uitzendt. Dit signaal zie je op de online vliegtuig radar.