Menu Close

25 Tips om een goedkope vlucht te boeken met Skyscanner

Wie reist niet graag? Wanneer we op zoek gaan een nieuwe vakantiebestemming, dan trachten we zoveel mogelijk rekening te houden met ons reisbudget. Hier speelt de kostprijs van je vlucht een grote rol. Net daarom geven we je deze 25 tips om goedkope vluchten met Skyscanner te boeken.

1. Wees flexibel

De hoogte van de prijzen hangt erg af van de periode waarin dat je wil reizen. Het hoogseizoen van je bestemming zal ervoor zorgen dat de prijs voor je vlucht een stuk duurder is dan op een andere tijdstip. Wie flexibel is qua reisperiode kan met de website van Skyscanner aan de slag. Skyscanner laat immers toe dat je de prijzen voor de hele maand ziet voor jouw vluchtroute. Probeer bijvoorbeeld ook te vliegen op een weekdag in plaats van het weekend. Wie op een vrijdag of zaterdag vertrekt zal ook een stuk meer betalen dan wie vertrekt op bijvoorbeeld een woensdag.

2. Verbreed je horizon

Maakt het je niet uit naar welke bestemming je reist, zolang je er maar goedkoop geraakt? Met Skyscanner kan je de optie ‘overal’ aanvinken waardoor je een lijst krijgt met de goedkoopste bestemmingen vanuit de vertrekluchthaven van je keuze. Op die manier kun je een goede zaak doen en heb je een avontuurlijk element in het plannen van je reis. Een andere optie is om de vergelijkingskaart van Skyscanner te gebruiken waardoor je in één glimp de goedkoopste bestemmingen kunt zien.

3. Reis tijdens het laagseizoen

Als je de luxe hebt om te reizen buiten het hoogseizoen, dan is dat je kans op een goedkope vlucht. De prijzen gaan immers fors omhoog tijdens de schoolvakanties omdat heel wat families met kinderen aan deze periode gebonden zijn. En hierbij hoef je niet enkel aan de zomervakantie te denken, maar evengoed de kerstperiode en de paasvakantie. Heb je geen kinderen waarmee je rekening moet houden en kan je makkelijk verlof regelen op je werk, dan is dit de gouden sleutel tot goedkope vluchten en minder drukke bestemmingen. Dubbel win dus.

4. Verkies indirecte vluchten

Als je niet gehaast bent om je eindbestemming te bereiken, dan kun je overwegen om een vlucht te boeken met één of meerdere tussenstations. Indirecte vluchten zijn vaak goedkoper dan directe vluchten. Skycanner laat toe om te zoeken op indirecte vluchten waardoor je meteen de goedkoopste opties ziet voor je reis. Een tijdrovende indirecte vlucht hoeft niet meteen een nadeel te zijn voor je vakantie. Zo kan een tussenlanding waarbij je een dag moet wachten op aansluiting in bijvoorbeeld New York of Madrid, de ideale gelegenheid zijn om een mini stedentrip te maken.

5. Wees creatief met luchthavens

Een andere manier om geld uit te sparen bij het boeken van je vlucht tickets is door creatief te zijn met de luchthavens die je gebruikt. Misschien is de dichtste luchthaven niet de goedkoopste om vanuit te vertrekken. In sommige gevallen loont het de moeite om de bus of trein te nemen naar een verder gelegen luchthaven omdat de prijs van je treinticket het verschil makkelijk compenseert. Probeer dus zeker verschillende luchthavens uit om te vertrekken. Ook het kiezen van een andere luchthaven in dan waar je geland bent, kan een verschil maken in de prijs. Een ander voordeel van vergelijkingssites zoals Skyscanner en Cheaptickets is dat het de prijzen bij verschillende luchtvaartmaatschappijen vergelijkt. Zo krijg je gegarandeerd de laagste prijs voor jouw vliegroute.

6. Bespaar op transport naar de luchthaven

Wie gebruik maakt van het openbare vervoer om de luchthaven te bereiken zal stressvrij kunnen vertrekken gezien dit de beste manier is om file te vermijden. Ook bespaar je op deze manier de hoge kosten van brandstof. Met de Skyscanner app kun je rechtstreeks zoeken naar de beste treinverbindingen vanaf je woonplaats naar de luchthaven zoals Schiphol Airport zodat je zeker bent van de kortste en goedkoopste route. Toch is het in sommige gevallen noodzakelijk om met de auto naar de luchthaven te reizen. Ook hier kan je besparen door ruim op voorhand je parking te reserveren.

7. Breng je eigen maaltijd mee

Wie al vaak in luchthavens heeft vertoefd, zal gemerkt hebben dat een maaltijd eten tijdens het wachten in de terminal geen goedkope zaak is. Voor een broodje betaal je al snel zes tot zeven euro terwijl een volledige maaltijd kan oplopen tot 25 euro en meer. Op korte vluchten zit een maaltijd niet inbegrepen in de prijs van je ticket en is het aanbod over het algemeen ook erg duur en van mindere kwaliteit. Net daarom kan het interessant zijn om een maaltijd voor te bereiden thuis en mee te nemen in je handbagage.

8. Hou rekening met extra bagagekosten

We hebben het ongetwijfeld allemaal al eens meegemaakt. Of je wil je bagage inchecken en het blijft dat je koffer boven het maximum toegelaten gewicht zit, of het blijkt dat ingecheckte bagage niet in de prijs van je vliegticket zat inbegrepen. Het resultaat? Nog voor je op je bestemming bent, mag je al enkele tientallen euro’s ophoesten om je koffers toch maar op de bestemming te krijgen. Voorkom verrassingen door je bagage thuis op voorhand te wegen. Wil je licht reizen maar toch alle noodzakelijk items mee hebben op reis? Dan kan je ervoor kiezen om wat extra bagage en kledij te dragen. Kies ook voor een handbagage koffer waar je het maximale in kan opbergen.

9. Mis geen promoties met de Skyscanner app

In een tijdperk waarin we altijd bereikbaar zijn door onze smartphone en iPhone, kan deze je helpen bij je zoektocht naar goedkope vliegtickets. Download zeker de Skyscanner app gezien deze je op de hoogte zal houden van de laatste updates van de prijzen van de bestemmingen waar je naar op zoek bent. Je kan immers de notificaties voor je gekozen vluchtroute activeren. Gezien de prijzen van vliegtickets flink kunnen schommelen naarmate het moment wanneer je zoekt, kan het erg handig zijn om altijd de prijzen te kunnen checken zonder dat je daarvoor een computer of laptop in de buurt moet hebben.

10. Zoek een alternatieve vluchtroute

Een andere manier om met Skyscanner de goedkoopste vliegtickets te boeken is door je bestemming op Skyscanner in te vullen als vertrekpunt, de optie ‘overal’ te selecteren en te zoeken naar de goedkoopste bestemmingen om naartoe te vliegen. Wanneer je wil vliegtickets vergelijken zal je al snel merken welke bestemming de goedkoopste is om naartoe te vliegen. De kans is ook erg groot dat dit ook de goedkoopste luchthaven is om vanuit te vliegen. Zoek nu opnieuw met die bestemming als je vertrekpunt en controleer de prijs van de vliegtickets nu naar de bestemming waar je op vakantie wil.

11. Boek via Skyscanner

Skyscanner garandeert je de goedkoopste vluchten door vliegtickets vergelijken. De tool van Skyscanner schuimt immers het internet af naar de goedkoopste tarieven voor jouw route. Daarnaast geven ze soms promotie voor bepaalde bestemmingen waardoor je goedkope vliegtickets op de kop kunt tikken. In sommige gevallen is het echter mogelijk dat je vluchten boeken rechtstreeks via de luchtvaartmaatschappij de goedkoopste optie is, maar zelfs in dat geval is Skyscanner of Cheaptickets de ideale website om te zoeken welke luchtvaartmaatschappij de goedkoopste is.

12. Huur een wagen met Skyscanner

Deze tip heeft geen invloed op de prijs van je vliegtickets, maar wel op de andere reiskosten. Wie een vlucht boekt via Skyscanner heeft de optie om ook zijn huurwagen via de website vast te leggen. Skyscanner biedt vaak de beste deals voor wie naast zijn vlucht ook zijn huurauto boekt via hen. Op die manier kan de website een ideale manier zijn voor wie een fly-and-drive wilt boeken. Vergelijkingssites zoals Skyscanner en Cheaptickets bieden vaak ook dezelfde optie aan voor het zoeken naar accommodatie op de bestemming. Zo kan je meteen al de eerste nacht(en) vastleggen aan een scherp tarief.

13. Schakel een prijsalarm in

Wie ervaring heeft in het plannen van reizen zal weten dat de prijzen van vliegtickets fors kunnen schommelen naarmate het tijdstip waarop je zoekt. Wat vaak opvalt is dat wanneer je dezelfde vlucht een tweede keer zoekt, de prijs al meteen is gestegen. Prijzen van vliegtickets maken dan ook voortdurend een opwaartse en neerwaartse beweging. Hierbij is het natuurlijk erg belangrijk om de vliegtickets te kunnen boeken wanneer ze op hun laagste punt zijn. Daarom kan het interessant zijn om op de website van Skyscanner een prijsalarm in te schakelen die je via mail een notificatie stuurt wanneer de prijs van je tickets is gewijzigd.

14. Zet je browser op anonieme modus

We vermeldden het al onze vorige tip. De prijzen van vliegtickets kunnen flink schommelen van dag tot dag en vreemd genoeg zal de prijs altijd hoger zijn wanneer je een tweede keer de website bezoekt. Daar is uiteraard een reden voor. Wanneer je voor de eerste keer naar een vlucht zoekt op Skyscanner, dan onthoud je browser dit door de cookies op je pc. Hierdoor weet de website dat je interesse hebt in het boeken van deze vlucht, waardoor de prijs lichtjes wordt opgedreven. Een manier om deze prijsstijging te omzeilen is door naar Skyscanner te surfen in anonieme modus. Dit kan door een incognitotabblad te openen of ctrl – n te drukken. Hiermee voorkom je dat Skyscanner jouw pc herkent en cookies opslaat. Een alternatief kan zijn om bijvoorbeeld dezelfde vluchtprijzen te checken vanaf een andere pc of toestel.

15. Weet wanneer je boekt

De prijs van vliegtickets hangt niet alleen af van dag tot dag, maar ook van de periode waarin je boekt. Zo liggen de prijzen van vliegtickets een flink stuk hoger naarmate de dag van vertrek nadert. Last minute boeken is vaak geen goed idee wanneer het gaat om het vastleggen van vliegtickets. Onderzoek wijst uit dat het ideale tijdstip voor het boeken van je vlucht vaak zo’n zes tot acht weken voor vertrek is. Uiteraard kan het voor dat tijdstip geen kwaad om de prijzen al even in de gaten te houden en te kijken waar je de goedkoopste tarieven terugvindt. Hiervoor is Skyscanner als vergelijkingswebsite dus ideaal.

16. Zoek de goedkoopste dag van vertrek

Hoewel er veel theorieën bestaan ​​rond het boek van vliegtickets op een dinsdag om geld te besparen, is de realiteit dat er geen consistente waarheid is voor precies welke dagen het goedkoopste zijn om te vliegen. Meestal is het goedkoper om op een weekdag te vertrekken, maar dit is niet altijd het geval. De beste strategie is om snel een prijsoverzicht van een hele maand te krijgen om te zien welke dagen het goedkoopste zijn voor uw specifieke route. Dit kan je doen door naar de Skyscanner website te surfen of door gebruik te maken van de Skyscanner app.

Geef je vertrek- en eindbestemming in. Selecteer de optie ‘one way’ (ook al ben je van plan om een heen- en terugvlucht te boeken). Dit is omdat je op deze manier kunt uitmaken welke dag de goedkoopste is om te vliegen. Geef geen specifieke datum in, maar kies voor de optie ‘hele maand’. Op die manier krijg je een overzicht van de prijzen voor de hele maand en kan je makkelijk zien welke dag de goedkoopste is voor jouw specifieke route.

17. Maak gebruik van airmiles

De goedkoopste vlucht die je kunt boeken is gratis, en de gemakkelijkste manier om dat te doen is met airmiles. Als je er geen hebt, maak je dan geen zorgen. Wie zich aanmeldt voor deze airmiles krijgt er vaak al enkele gratis aangeboden zonder te vliegen. Airmiles lonen vooral de moeite wanneer je vaak gebruikt maakt van dezelfde vliegtuigmaatschappij of maatschappijen die tot dezelfde alliantie behoren. Met Skyscanner kan je tegelijk op zoek gaan welke maatschappij van de alliantie er het beste tarief biedt voor jouw vlucht.

18. Maak gebruik van low budget vliegtuigmaatschappijen

Ryanair, Easyjet, Wizzair, … het zijn maar enkele van de low budget vliegtuigmaatschappijen die goedkope vluchten binnen Europa aanbieden. Soms vind je zelfs al vluchten voor slechts 20 euro. Let wel op dat dergelijke maatschappijen vaak extra kosten aanrekenen voor bagage en dergelijke. Voor reizigers die reizen met een beperkt aantal bagage zijn deze maatschappijen dan weer ideaal. Ben je niet zeker of een low budget vliegtuigmaatschappij vliegt naar jouw bestemming? Skyscanner vergelijkt alle vliegmaatschappijen die er bestaan. Dus ook de low budget airlines. Biedt een van deze maatschappijen spotgoedkope tickets aan voor jouw bestemming, dan prijkt deze bovenaan de lijst van Skyscanner.

19. Zoek naar fouten in de prijzen van vliegtickets met de hulp van Skyscanner

Dit is een tip die veel geld kan besparen voor wie gedreven is in het zoeken naar goedkope vliegtickets. Luchtvaartmaatschappijen maken soms fouten bij het plaatsen van hun tarieven, wat leidt tot serieus scherp geprijsde vluchten. Dit kan verschillende oorzaken hebben: het maken van fouten met valuta-conversies, technische storingen of menselijke fouten. Als je op de hoogte bent van waar dergelijke fouten staan voor luchtvaartmaatschappijen, kan je flink wat geld besparen op een ticket. Er bestaan verschillende middelen om te zoeken naar dergelijke fouten in de verkoopprijzen. Een ervan is door gebruik te maken van Skyscanner. Zoek naar de tarieven op een hele maand en wanneer er fouten zijn gemaakt, dan toont Skyscanner de aanzienlijk gereduceerde tarieven.

20. Stel zelf je tussenstops in met Skyscanner

Als je ergens vliegt waar een overstap plaatsvindt, zoals bijvoorbeeld van Canada tot Australië, dan komt het vaak voor dat deze route een tussenstop in LA maakt. In veel gevallen is het goedkoper om de vlucht van Canada naar Los Angeles en de vlucht van Los Angeles naar Australië apart te boeken. Het vergt uiteraard wat meer werk dan gewoon de volledige route in één keer te boeken. Deze aanpak vergt immers heel wat research. Misschien is er wel een low budget vliegtuigmaatschappij die het eerste deel van je reis goedkoop aanbiedt. Deze kun je makkelijk vinden door gebruik te maken van de Skyscanner website of varianten zoals Cheaptickets. Hetzelfde kan je doen voor het vervolg van je reis. Kies je daarnaast een leuke bestemming uit voor je tussenstop, dan kan je er voor kiezen om er enkele dagen te verblijven vooraleer verder te reizen.

21. Reis verder dan nodig… op papier

Het kan erg vreemd klinken, maar reizigers hebben ontdekt dat een bestemming die als tussenstop fungeert, soms goedkoper is dan een rechtstreekse vlucht naar die bestemming. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een vlucht van Amsterdam naar Kopenhagen goedkoper is als je vliegt naar Oslo, maar Kopenhagen als tussenstop hebt, dan dat je rechtstreeks naar Kopenhagen vliegt. Uiteraard zijn er een aantal mogelijke risico’s aan deze manier van boeken verbonden. Als je bagage hebt ingecheckt, dan zou het wel eens kunnen dat deze de volledige reis maakt. Een ander mogelijk nadeel is dat het kan voorkomen dat je niet kan afstappen. Dit gebeurt soms als de reis wordt verdergezet met hetzelfde toestel.

22. Koop vluchten in bulk via Skyscanner

Over het algemeen krijg je meer waar voor je geld als je meerdere vliegtickets tegelijkertijd koopt, maar alleen als ze bij dezelfde luchtvaartmaatschappij zitten, of bij luchtvaartmaatschappijen in dezelfde alliantie (bijvoorbeeld Star Alliance). Zo is een retourticket van New York City naar Londen met United Airlines bijvoorbeeld goedkoper dan 2 enkele tickets.

Met dezelfde gedachtegang kan je hier ook van profiteren op multi-city vluchten. Zo kan een maatschappij met bijvoorbeeld routes van New York City naar Londen, Londen naar Shanghai en Shanghai naar New York City een goede optie bieden als je deze bestemmingen op je lijst hebt staan. Als je al deze tegelijkertijd boekt met behulp van de zoekfunctie voor meerdere steden op Skyscanner, bespaar je serieus wat geld.

23. Denk aan lokale vliegtuigmaatschappijen

Hoewel zoekmachines als Skyscanner en Cheaptickets geweldig zijn wanneer het gaat om vliegtickets vergelijken, houden ze niet altijd rekening met de kleine luchtvaartmaatschappijen. Zeker op minder populaire routes en / of in afgelegen regio’s kan dat wel eens het geval zijn. Wanneer je kleine luchtvaartmaatschappijen vindt, zelfs als ze in de resultaten van een zoekmachine of vergelijkingssite worden vermeld, loont het vaak om de website van de maatschappij te controleren die mogelijk exclusieve online aanbiedingen heeft die niet in een gewone zoekmachine te vinden zijn.

24. Controleer of het goedkoper is om in andere valuta te betalen

Voordat je een vlucht boekt met Skyscanner, moet je checken of het tarief goedkoper is als je je tickets in een andere valuta betaalt. Vaak laten budgetmaatschappijen je betalen in de valuta van het land waar je vandaan komt, maar dit is niet altijd interessant. Een belangrijke opmerking wanneer je dit doet: zorg ervoor dat je een creditcard gebruikt die geen transactiekosten voor buitenlandse transacties bevat, anders zullen je pogingen om geld te besparen hiermee verloren gaan!

25. Maak gebruik van een andere geolocatie

Deze tip gaat nog even verder op voorgaande tip. De kosten van vliegtuigtickets spelen voor een groot deel in op de leef- en loonsituatie in het land waar je verblijft. Zo zal een vliegticket voor een vlucht duurder zijn voor een Brit dan voor een Pool, terwijl het om dezelfde vliegtickets gaat. Dat komt omdat de lonen in Polen een stuk lager liggen dan in het Verenigd Koninkrijk. Er is echter een manier om dit te omzeilen. Wie op het internet surft met een VPN kan zijn geolocatie aanpassen. In andere woorden, je kan je tickets boeken vanuit Polen, terwijl je eigenlijk thuis achter je pc zit. Wil je een vlucht van Amsterdam naar Krakau boeken, dan kan het interessant zijn om met behulp van een VPN Polen als je geolocatie te kiezen vooraleer je gaat boeken via Skyscanner.

Wie zijn zoektocht naar goedkope vliegtickets begint, hoeft uiteraard zich niet te gaan vastpinnen op een van deze tips. De succesformule bij het vinden van goedkope deals wat vliegtickets betreft ligt bij de combinatie van deze tips. Vergelijkingssites zoals Skyscanner en Cheaptickets zijn een erg handige en niet te missen tool in deze zoektocht.