Bloedtest voor een vlucht: coronaproof vliegen
De luchtvaartmaatschappijen willen zo snel mogelijk weer het luchtruim in, ook wanneer ‘social distancing’ voorlopig de norm blijft. Dit vraagt om veel creativiteit. Wat staat jou als reiziger allemaal te wachten?
Medisch attest voor vliegen
Naast je paspoort, boardingpass en creditcard kun je tegenwoordig ook een medisch attest op je checklist zetten voordat jij aan boord van een vliegtuig gaat. Enkele landen eisen een schriftelijk bewijs dat jij als reiziger corona-vrij bent. Daarnaast wordt op veel vliegvelden gecheckt op symptomen van mogelijke besmetting. Dit kan eenvoudig door de temperatuur te scannen, zoals KLM doet op vluchten vanaf New York. Ook worden reizigers gevraagd of er zieken thuis zijn of dat ze op een ander moment in contact zijn geweest met mogelijke corona besmette personen.
Bloedtest voor take-off
In Dubai worden op enkele vluchten bloedtesten uitgevoerd op reizigers. De directeur geeft aan dat dit onmiddellijk duidelijkheid biedt voor passagiers die rijden naar landen die een covid-19-vrij-certificaat eisen. Etihad heeft op de luchthaven van Abu Dhabi een zuil neergezet zodat passagiers zelf hun hartslag, ademhaling en lichaamstemperatuur kunnen meten zonder dat ze iets aan hoeven te raken. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen, zoals op alle KLM vluchten, is het dragen van mondkapjes verplicht en reizigers zijn er zelf verantwoordelijk voor om een mondkapje te regelen.
Weerstand verbeteren
De beste manier om te voorkomen dat je zelf ziek wordt is door uit de buurt te blijven van mensen die zijn besmet. De luchtvaartmaatschappijen doen hun uiterste best om iedereen veilig te laten reizen. Wat je zelf kunt doen voordat je gaat vliegen is je weerstand verhogen. Door je immuunsysteem te versterken ben je minder vatbaar voor bacteriën, schimmels, parasieten en virussen. Ook is de kans op een spoedig herstel groter mocht je wel ziek worden. Eet meer groente en fruit, zowel voor de vlucht als na de vlucht, of neem een extra vitamine C supplement om je weerstand een boost te geven. Deze neem je gewoon mee aan boord zodat je het supplement in kunt nemen bij je maaltijden. Zorg er ook voor dat je uitgerust op reis gaat en de dagen van tevoren goed hebt geslapen. Voldoende slaap is
Efficiënt boarden
Op anderhalve meter uit elkaar staan bij de incheckbalie, paspoortcontrole, veiligheidscheck en de gate is nog redelijk te doen zolang het niet te druk is op de luchthavens. Eenmaal in het vliegtuig is dit een lastiger verhaal. Wel biedt dit ook kansen voor luchtvaartmaatschappijen want het gedrang bij het boarden is al jaren een kopzorg. Dit zorgt namelijk vaak voor vertraging omdat er niet efficiënt aan boord van het vliegtuig wordt gestapt. Door de huidige crisis zit er extra vaart achter het vinden van creatieve oplossingen om passagiers zo snel mogelijk in de juiste stoel te krijgen. Zo is Delta Airlines bezig met een app waarmee passagiers een voor een gaan boarden en via de app een seintje krijgen op het moment dat ze aan de beurt zijn.
Anderhalve meter aan boord
Aan boord is het ingewikkelder om aan de anderhalve meter-eis te voldoen. Budget maatschappij Easyjet kiest ervoor om voorlopig de middelste stoel in een rijtje van drie vrij te houden en de Italiaanse vliegtuiginrichter Avio Interiors heeft een oplossing bedacht door de middelste stoelen zo te draaien dat de passagier met zijn rug naar de piloot zit. Deze stoel is voorzien van schotten van plexiglas aan beide kanten, waardoor er nog steeds evenveel personen in een vliegtuig kunnen en de ticketprijzen dus niet drastisch omhoog hoeven. Hierbij vormt zich echter een probleem met de veiligheidsvoorschriften. Volgens deze voorschriften moeten alle stoelen naar voren gericht staan en ook kunnen de plastic schotten een obstakel vormen bij een snelle evacuatie.