Menu Close
America

Voorbereidingen voor een vakantie in Amerika

Maatregelen tegen corona in Amerika 

De Verenigde Staten heeft de meeste coronabesmettingen ter wereld. De Amerikaanse overheid heeft daarom reisbeperkingen opgelegd aan reizigers die het land willen bezoeken. Momenteel is het niet mogelijk naar Amerika te reizen als je in de 14 dagen voor aankomst in een van de Schengenstaten (waaronder Nederland), in het Verenigd Koninkrijk, in Ierland, in China, in Iran of in Brazilië geweest bent. De Nederlandse overheid raadt bovendien af naar Amerika te reizen (code oranje) omdat de besmettingsgraad met het coronavirus in Amerika erg hoog ligt.

 

ESTA Amerika aanvragen

Ondanks de bovengenoemde maatregelen kan het ESTA gewoon online aangevraagd worden, ook door reizigers die in het Schengengebied wonen. ESTA aanvragen worden zoals normaal binnen 3 dagen verwerkt en per e-mail verstuurd. Dit betekent echter niet dat een toegekend ESTA meteen voor een reis naar Amerika gebruikt kan worden; het inreisverbod geldt ook voor reizigers die een geldig ESTA ontvangen hebben. De reden dat het ESTA-aanvraagsysteem van de Amerikaanse grenscontroledienst nog steeds werkt en dat er nog steeds ESTA-aanvragen goedgekeurd worden, is dat ESTAs over het algemeen twee jaar geldig zijn. Het is daarom nu al mogelijk om een ESTA aan te vragen voor een reis ergens in de komende twee jaar, nadat het inreisverbod opgeheven is.

 

Ben je van plan volgend jaar of het jaar daarna op vakantie te gaan naar Amerika, dan kun je dus nu al een ESTA aanvragen. Op die manier weet je zeker dat het ESTA op tijd binnen is en je je reistoestemming ruim op tijd geregeld hebt.

 

Overige voorbereidingen

Naast het aanvragen van een ESTA wordt het aangeraden een reis- en annuleringsverzekering voor je vakantie af te sluiten. Een reisverzekering kan dekking bieden als je bijvoorbeeld je bagage verliest, medische kosten moet maken of juridische bijstand nodig heeft  in Amerika. De kosten van een ziekenhuisverblijf liggen in Amerika over het algemeen hoger dan in Europa. Zorgverzekeringen vergoeden meestal alleen het bedrag dat een bepaalde behandeling in Nederland zou kosten. Door een reisverzekering af te sluiten hoef je je geen zorgen over de kosten te maken als je onverhoopt naar het ziekenhuis moet. Let erop dat je een reisverzekering met werelddekking afsluit, zodat ook kosten die je buiten Europa maakt gedekt worden.

Als je van plan bent in Amerika een auto te huren kan het zinvol zijn voor vertrek een internationaal rijbewijs aan te vragen. Hoewel het Nederlandse rijbewijs officieel geldig is in Amerika, zijn er toch veel verhuurbedrijven die vragen naar een internationaal rijbewijs. Het kan daarom gedoe besparen een internationaal rijbewijs mee te nemen, dat eenvoudig bij ANWB aangevraagd kan worden.

Ben je van plan om niet alleen Amerika, maar ook Canada te bezoeken, vergeet dan niet om ook een eTA Canada aan te vragen. Veel reizigers combineren een reis naar de VS met een reis naar Canada, voor een bezoek aan een van de vele nationale parken en grote steden. Het eTA Canada is langer geldig dan het ESTA, maar liefst 5 jaar. Door de lange geldigheidsduur van het eTA kun je deze reistoestemming al ver van tevoren (zelfs meerdere jaren voor de geplande reis) aanvragen.