Menu Close

IAG om Air Europa tegen een lager tarief aan te schaffen

De COVID-19-pandemie heeft misschien veel kwaad gedaan aan de luchtvaartindustrie, maar luchtvaartmaatschappijen zoals British Airways en Iberia-moeder International Airlines Group (IAG) hebben besloten niet te bezwijken voor de negativiteiten ervan. De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia koopt Air Europa namens moederbedrijf IAG voor € 500 miljoen ($ 607 miljoen), wat de helft is van de € 1 miljard die voor het eerst werd overeengekomen bij het begin van de deal die in november 2019 werd aangekondigd.

Dit contract zal naar verwachting in de tweede helft van 2021 worden afgerond. Gezien de heersende situatie in de branche zal de laatste betaling echter pas in het zesde jaar na de aankoop van het vliegtuig door IAG plaatsvinden. De deal had vorig jaar moeten zijn gesloten, maar de komst van COVID-19 en het besluit van de Spaanse regering om zich terug te trekken uit Air Europa (een partner in de deal) dwong IAG tot hercategorie en voorbereiding van nieuwe modaliteiten voor een nieuwe deal.

De Europese Commissie zal ook de aanschaf van het nieuwe vliegtuig goedkeuren. Momenteel exploiteert Air Europa nog steeds een vloot van 52 vliegtuigen, vergeleken met 68 eind 2019. Alle vliegtuigen behalve één zijn in operationele lease, wat overeenkomt met leaseverplichtingen van ongeveer € 1,6 miljard vanaf december 2020. In 2019 vervoerde de luchtvaartmaatschappij ongeveer 1 miljoen passagiers, maar het aantal is in 2020 met 70 procent afgenomen.

De huidige CEO van IAG, Luis Gallego, zei de volgende woorden om de reden voor de uitgestelde betaling te bevestigen. Hij zei:

“Ik ben verheugd dat we een overeenkomst hebben bereikt met Globalia om de betaling uit te stellen tot ver in het verwachte herstel van de vliegreizen na het einde van de pandemie en wanneer we verwachten aanzienlijke synergieën te realiseren als gevolg van de transactie.”

Het is niet ver van de waarheid om te zeggen dat deze stap is gemaakt door het toeristenconglomeraat om het toerisme in het land weer tot bloei te laten komen.