Piloot op non-actief gesteld sinds dreiging met zelfmoord
Een piloot van de Engelse luchtvaartmaatschappij EasyJet is op non-actief gezet omdat hij tegen vrienden had gegrapt dat hij zelfmoord wilde plegen. De piloot deed dit in een WhatsApp groep. Hij liet zich in de WhatsApp groep uit over het feit dat zijn leven niet was geworden wat hij wilde en dat hij het niet meer zag zitten.
Het is niet duidelijk hoe Easyjet vervolgens werd geïnformeerd over de berichten, maar hij werd direct op het matje geroepen. Hoewel de piloot heeft aangegeven dat hij zeker niet suïcidaal is, mag hij voorlopig toch niet vliegen. Hij gaat nu onderworpen worden aan de nodige psychologische onderzoeken. Easyjet heeft aangegeven niet te zullen reageren totdat de uitslagen van deze onderzoeken bekend zijn gemaakt. Het is daarom ook nog niet duidelijk of de piloot, mocht hij gezond worden verklaard, toch weer mag gaan vliegen.
Ophef over depressiviteit bij piloten sinds ramp met Germanwings
Luchtvaartmaatschappijen en andere organisaties die betrokken zijn bij de luchtvaart zijn extra waakzaam als het gaat om depressiviteit bij piloten sinds de ramp met Germanwings. In 2015 liet piloot Andres Lubitz een toestel met 150 inzittenden expres neerstorten boven een Franse berg. Hij bleek later depressief te zijn geweest en er bestond de mogelijkheid dat hij door zijn verslechterende zicht niet meer mocht vliegen. Alle inzittenden kwamen om bij deze ramp.
Ook bij het ongeluk met MH370 in Azië was er mogelijk sprake van suïcidale gedachten van de piloot. Mede doordat het wrak van dit toestel nooit is gevonden, kan er wat dit betreft geen uitsluitsel worden geboden.
Sindsdien zijn er een aantal maatregelen om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Zo wordt er beter psychische begeleiding geboden aan piloten en worden piloten, bij enige twijfel, aan de grond gehouden. Deze extra alertheid is over de hele wereld merkbaar.