Menu Close

Flightradar24 – De grootste vliegtuigradar ter wereld!

Misschien heb je al wel eens van Flightradar24 gehoord, in dit artikel leggen we je uit wat je precies met de service kan. Lees het volledige artikel om helemaal op de hoogte te zijn van alle functionaliteiten!


Online flight number check

  • Live Flight tracker - Flight status
  • Arrival and departure terminal
  • Arrival and departure gate
  • Baggage belt information

  • Scheduled
  • Estimated

  • Scheduled
  • Estimated

Airport information

  • Terminal
  • Gate
  • Delay

  • Terminal
  • Gate
  • Delay
  • Baggage

Latitude graph

  • latitude
  • longitude
  • Direction
  • Speed Horizontal
  • Speed Vertical
  • Is ground

Als je buiten omhoog naar de lucht kijkt, is de kans groot dat je een vliegtuig ziet. Soms zie je er zelfs meerdere, allemaal op weg naar een bestemming. Maar waarheen gaat het vliegtuig en hoe druk is het daadwerkelijk in de lucht? Allemaal vragen waar we normaal gesproken op de grond geen antwoord op hebben, tenzij je Flightradar24 volgt. Als je nieuwsgierig bent welke vliegtuigen er over je huis heenvliegen of waar de actuele locatie van het vliegtuig is waar je familie in zit, dan is het volgen van vluchten bij Flightradar een uitkomst. Maar er is meer dan alleen de vlucht volgen, via dit systeem ontvang je ook handige informatie voor reizigers, thuisblijvers of de vliegtuig hobbyisten.

Hoe werkt Flightradar24?

Ieder vliegtuig registreert zijn vluchtgegevens via de ADS-B techniek, of wel ‘Automatic Dependent Surveillance-Broadcast’. Hierin wordt bijgehouden hoe hoog en hoe snel het vliegtuig vliegt, maar ook de route. Met speciale ADS-B ontvangers kan deze informatie worden doorgestuurd naar de website van Flightradar24. Er worden ongecodeerde gegevens verstuurd en de pagina van Flightradar24 pikt deze gegevens op om ze om te zetten naar de gewenste informatiebron. Het is niet hetzelfde zoals bij een vluchtenradar, deze radar wordt ingezet om vliegende objecten op te sporen, maar bij het ADS-B systeem gaat het puur om een gegevensoverdracht. Met een vluchtenradar kunnen ook vliegende objecten worden opgespoord die geen signalen afgeven.

Het ADS-B systeem

Het ADS-B systeem is een coöperatief systeem. Vliegtuigen die met dit systeem zijn uitgerust, zenden periodiek informatie en hun positie uit op 1090MHz. Ook de luchtverkeersleiding kan hiermee de positie van een vliegtuig bepalen. Vroeger werd dit alleen met radarsystemen gedaan, maar tegenwoordig kan dit veel nauwkeuriger doordat vliegtuigen ook gebruik maken van gps-satellietnavigatiesystemen die de positie nauwkeurig aangeeft. Via ‘ADS-B out’ zendt het vliegtuig automatisch zijn positie. Daarnaast wordt ook het vluchtnummer, het registratienummer, de snelheid, hoogte, koers en intentie verstuurd. Deze informatie kan op de grond worden ontvangen door zowel de luchtverkeersleiding als door FlightRadar24. Via ‘ADS-B in’ kan er in de cockpit ook informatie over andere vliegtuigen worden weergegeven.

Flightradar24 is gebruiksvriendelijk

De symbolen die worden gebruikt in Flightradar24 zijn erg eenvoudig te begrijpen. De gele symbolen zijn de vliegtuigen en de blauwe symbolen zijn de vliegvelden. Aan de grootte van de gele symbolen kun je zien of het om een groot of een klein vliegtuig gaat. Soms zie je ook een helikopter voorbijkomen of een propellervliegtuig. Wat betreft de vliegvelden, wereldwijd zijn dit er meer dan 50.000. Om het overzichtelijk te houden, worden alleen de vliegvelden getoond die op dat moment ook daadwerkelijk geplande vluchten hebben.

Je kunt het vluchtnummer invoeren op de radar. In een drop down menu zie je de live informatie over deze vlucht. Kies een van de opties en je krijgt alle relevante informatie.
Je kunt er ook voor kiezen om een willekeurige vlucht te volgen. Klik dan gewoon een vliegtuig aan waar je meer over wilt weten. Wil je juist meer weten over een vliegveld? Vul dan of de naam van het vliegveld of van de stad in en bekijk de informatie. Je kunt hierbij ook kiezen voor vliegtuigen die ‘on ground’ staan op het vliegveld of die gaan vertrekken of aankomen.

Flightradar24-PlaneDe voordelen van Flightradar24

Het werkt allemaal heel simpel. Als je de informatie over een specifiek vliegtuig wilt bekijken dan klik je gewoon op het symbool op de interactieve kaart. Je krijgt de actuele informatie te zien, zoals hoe snel of hoog het vliegtuig vliegt en hoe laat het vliegtuig verwacht wordt op de bestemming. Je kunt ook zien tussen welke steden het vliegtuig op dat moment is. Het is ook mogelijk om te bekijken welke vliegtuigen in jouw regio vliegen of op weg zijn naar jouw gekozen bestemming. Natuurlijk kun je ook een bepaald vliegtuig volgen op zijn route en krijg je iedere keer de beschikbare en actuele informatie.

Wie gebruiken Flightradar24

Iedereen die geïnteresseerd is in de gepubliceerde informatie kan van deze dienst gebruik maken, dus niet alleen luchtvaartpassagiers of hun familie, maar ook elke hobbyist of iedereen die enthousiast wordt van de luchtvaart. Het is eigenlijk gewoon live meekijken wat er in het luchtruim allemaal gaande is. Maar dit systeem heeft ook een belangrijke functie voor vliegtuigspotters en dronepiloten. Het wordt zo een stuk eenvoudiger om een mooie foto te maken van een bepaald vliegtuig. Niet alleen bij de naderende landing, maar ook aan de grond of in de lucht. Je hoeft niet meer uren in weer en wind te staan, dankzij de Flightradar weet je de actuele positie van het vliegtuig. Maar ook voor dronepiloten is dit systeem zeer nuttig. Hierdoor kun je zien of het luchtruim boven je vrij is of dat je beter even kunt wachten eer je jouw drone de lucht in laat gaan. Ook is het leuk om de exacte route van een vliegtuig te bekijken naderhand. Zo moet een piloot soms uitwijken vanwege turbulentie.

Wat kost Flightradar24

Een vlucht traceren op de Flightradar24 is helemaal gratis. Je hoeft er ook geen dure programma’s voor te downloaden. Als je een vliegtuig wilt volgen, voer je gewoon een vluchtnummer in of je kikt er een aan en het kost je niets. Ook de app van Flightradar24 is gratis. Voor extra features kun je een pro ‘silver’ of bijvoorbeeld ‘gold’ nemen. Om de gegevens van Flightradar24 te bekijken op onze pagina heb je alleen internet en een device nodig. Dat kan een computer zijn, maar ook een mobiele telefoon. Voor de mobiele telefoon of andere mobiele apparatuur kan er ook gebruik worden gemaakt van de speciale lightradar24 app.

Flightradar24 Schiphol

Schiphol Airport is het grootste en bekendste vliegveld van Nederland. De Koninklijke Luchthaven Schiphol is gelegen in Amsterdam en is tevens een belangrijke luchthaven in Europa. Met 68,4 miljoen passagiers was het in 2017 de op twee na drukste luchthaven van Europa. De IATA-code is AMS en de ICAO-code is EHAM. Via het systeem kun je op deze codes de vliegtuigen vinden die vertrekken vanaf Amsterdam of aankomen. Dit is niet alleen prettig als je familie of vrienden verwacht op Schiphol, maar het is ook een uitkomst voor de vliegtuigspotters.

Locaties voor vliegtuigspotters

Schiphol heeft een paar prachtige locaties om vliegtuigen te spotten of te fotograferen. Bijvoorbeeld op het fraaie Panoramaterras. De doorgewinterde vliegtuigspotters hebben ook nog andere plekken waar ze de vliegtuigen kunnen spotten, zoals langs de Polderbaan. Met de informatie van Flightradar weet je precies welke vliegtuigen van deze drukke baan gebruik maken en hierdoor ben je altijd op tijd om jouw favoriete vliegtuig te spotten. Ook langs de Buitenveldertbaan staan regelmatig vliegtuigspotters. Deze baan wordt gebruikt voor starts in de oostelijke richtingen en landingen in de westelijke richting. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de windrichting, maar daarom is de Flightradar24 zo ideaal. Als je deze informatie gebruikt, hoef je geen weerkundige te zijn om te weten waar hij gaat landen of opstijgen. Als je een vluchtnummer weet, is het natuurlijk helemaal ideaal, dan kun je het vliegtuig echt helemaal volgen.

Flightradar24-photographerFlightradar24 Eindhoven

Eindhoven Airport ligt aan de westzijde van de stad Eindhoven. Deze luchthaven is al vanaf 1932 in gebruik en het is het grootste regionale vliegveld. De IATA-code is EIN en de ICAO-code is EHEH. Dit vliegveld wordt voor een groot deel voor de burgerluchtvaart gebruikt, maar ook nog voor een deel voor militaire doeleinden. Het vliegveld heeft vakantiecharters en vrachtvervoer, maar ook de militaire spotters kunnen hier mooie vliegtuigen treffen. Er is zelf een speciaal transport squadron gestationeerd met onder andere een KDC-10 en een C-130. Of de vliegtuigen van de Koninklijke Landmacht.

Spottersplekken

Er is een speciale spottersparkeerplaats aan de Spottersweg, maar er zijn nog meer mooie plekken. Gebruik de informatie van Flightradar om de beste positie in te nemen, op bijvoorbeeld naast de hangaar van ASL, het terras in de terminal of de parkeerplaats ernaast of op de parkeerterreinen P3, P4 of P5. Sommige mensen kiezen de Landsardeweg aan de andere kant van het vliegveld als er bekend is dat er een bijzonder vliegtuig landt op baan 21. Alles wat met de militaire vliegtuigen te maken heeft, mag vanzelfsprekend niet op het internet geplaatst worden.

Andere vliegvelden

Natuurlijk hebben de andere vliegvelden ook allemaal hun eigen codes waarmee je kunt zoeken op Flightradar:

  • Rotterdam The Hague Airport met de IATA-Code: RTM en de ICAO-Code: EHRD
  • Maastricht- Aachen Airport met IATA-Code: MST en de ICAO-Code: EHBK
  • Groningen Eelde Airport met de IATA-Code GRQ, en de ICAO-Code: EHGG
  • Teuge International Airport met de ICAO: EHTE
  • Den Helder Airport met de IATA: DHR en de ICAO: EHKD
  • Lelystad Airport met de IATA: LEY en de ICAO: EHLE
  • Kempen Airport met de ICAO: EHBD
  • Seppe Airport met de ICAO: EHSE

Flightradar App

Ook de app van Flightradar24 is gratis en hij staat vaak bovenaan in de App Store van Android of Apple. Je kunt hem zelfs bekijken op je Apple Watch. Met deze app kun je werkelijk alle kanten op, zoals de actuele vluchtinfo of een 3D view. Voor extra features kun je een pro ‘silver’ of ‘gold’ nemen, maar met de gratis versie valt er al heel veel te ontdekken:

  • Allereerst natuurlijk de mogelijkheid om vliegtuigen te traceren en te volgen
  • Bekijken wat de piloot ziet
  • Informatie over het betreffende vliegveld
  • AR-camera waar je vliegtuigen mee kunt spotten
  • Sqwuak codes bekijken

Wat is een AR-camera?

AR staat voor Augmenten Reality. Dit is een digitaal beeld wat via een beeldscherm of bijvoorbeeld via een mobiele telefoon over de werkelijkheid wordt gelegd. Door gebruik te maken van deze techniek kan Flightradar een actueel beeld van de omgeving realiseren waaraan verschillende informatie is toegevoegd. Je kunt hiermee dus realtime de vliegtuigen herkennen of volgen.

Wat is een squawk-code?

Een transponder van een vliegtuig kan ook de transponder code doorgeven, of wel de squawk-code. Dat is een unieke code die de luchtverkeersleider geeft aan een vliegtuig. Over het algemeen blijft deze code tijdens de hele vlucht aan dit vliegtuig gekoppeld en zeker in drukke gebieden van het luchtruim is het belangrijk dat een vliegtuig deze squawk code heeft. De luchtverkeersleider geeft bijvoorbeeld aan dat vlucht KLM1186 de squawk code 0664 krijgt. Hierna selecteert de piloot deze code op zijn transponder en geeft een terugkoppeling: ‘squawk 0664, KLM1186’. Hierna komt deze squawk code bij het rode puntje op het radarscherm te staan, wat het een stuk overzichtelijker maakt voor de luchtverkeersleiders.

Flightradar KLM

KLM, de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is onze luchtvaartmaatschappij die wereldwijd opereert. Als je op de interactieve kaart van Flightradar24 kijkt, kom je ze daadwerkelijk ook overal tegen. Vanuit de thuisbasis Schiphol Amsterdam voerde de KLM-groep maar liefst met meer dan 200 toestellen vluchten uit over de hele wereld. KLM bestaat al vanaf 1919 en het is de oudste luchtvaartmaatschappij die nog steeds zijn eigen oorspronkelijke naam hanteert. KLM werkt samen met AirFrance vanaf 2004.

Vliegtuigen van KLM volgen

Als je KLM-vliegtuigen wilt volgen, is het handig als je een vluchtnummer weet. Dit vluchtnummer zal beginnen met KL, dit is namelijk de IATA-code van de maatschappij. Na de KL zal er een nummer volgen. Als je het vliegtuig aanklikt, kun je zien of de vlucht nog steeds op tijd aankomt, of misschien eerder of later. De vluchten binnen Europa worden meestal uitgevoerd met de KLM-cityhopper. Belangrijke bestemmingen buiten Europa zijn onder andere New York, Sao Paulo, Tokyo, Beijing of Bangkok. De IATA-code van Air France is AF, natuurlijk ook weer gevolgd door een vluchtnummer.

De geschiedenis van Flightradar24

Deze vluchtenradar is ooit als hobby begonnen. De twee Zweden die alles wat met vliegen te maken heeft geweldig vinden, wilden graag weten wat er allemaal in dat luchtruim gebeurde. Welk vliegtuig was het en waar ging het naartoe? Waar ze ook zochten, ze konden het nergens vinden. Toch zou dat heel simpel moeten zijn omdat ieder vliegtuig een transponder heeft. Met deze transponder wordt zowel de route van het vliegtuig als de snelheid en de hoogte vastgelegd. Zoals eerder uitgelegd wordt dit gedaan via de ADS-B-techniek. Door deze informatie te gebruiken werd de Flightradar24 geboren. Zo simpel als het klinkt was het natuurlijk niet. Er moesten wereldwijd ADS-B ontvangers worden geplaatst en daar zijn ze in 2006 mee begonnen. Vandaag de dag werkt het nog steeds zo en worden alle geregistreerde vluchten weergegeven op een kaart van Flightradar.