Menu Close
Vliegvakantie

Zo plan je een vliegvakantie in 2021

Reizen is op dit moment niet meer zo vanzelfsprekend als dat het was, maar dat wil niet zeggen dat er geen plannen voor de toekomst gemaakt kunnen worden. In 2021 gaat het plannen van een vliegvakantie er waarschijnlijk nog wel anders uit zien. De kans is echter groot dat het wel weer mogelijk is om met het vliegtuig op vakantie te gaan naar het buitenland. 

Groei vliegverkeer Europa verwacht

Nu overal wordt gevaccineerd en luchtreizigers meer getest worden, verwacht luchtverkeersleidingsorganisatie Eurocontrol dat het vliegverkeer binnen Europa versneld gaat toenemen dit jaar. De Nederlandse luchtvaartsector is door het kabinet op slot gezet tot medio maart. Zakenreizigers en toeristen willen echter weer graag het vliegtuig kunnen pakken zodra de coronapandemie onder controle is. 

Na een vlucht krijgen veel mensen last van een droge huid en droge lippen, volgens cijfers van het AllAboutHer platform dat boordevol informatie over persoonlijke verzorging staat. Dit komt door de droge lucht in het vliegtuig. Deze lucht komt in principe van buiten, waarbij de helft per ventilatiecyclus weer wordt geloosd en de andere helft door een hepafilter gaat en weer de cabine in wordt geblazen. Dit filter haalt 99% van de organische stoffen en deeltjes uit de lucht die gerecirculeerd wordt. 

Kies voor flexibiliteit

Nu luchtvaartmaatschappijen zich aan moeten passen aan overheidsbeperkingen, zorgen van passagiers en grensafsluitingen komt het tegenwoordig vaker voor dat een vlucht verplaatst of geannuleerd wordt. Waar vroeger veel mensen kozen voor een niet-restitueerbare vlucht op een vaste datum om zo wat geld te besparen, is dit in 2021 niet de beste manier om een reis te plannen. Reisplannen kunnen namelijk zonder kennisgeving worden gewijzigd. 

Bij het boeken van een vlucht en/of accommodatie is het dus verstandig om te kiezen voor een aanbieder met goede wijzigings- en annuleringsvoorwaarden. Op deze manier gaat er geen geld verloren wanneer de reis moet worden verzet of zelfs helemaal wordt gecancelled. 

Tussenstops

Iedere bestemming kent zijn eigen regels wanneer het gaat om het afhandelen van passagiers met een tussenstop of overstap. Waar je op sommige bestemmingen vrij door de luchthaven kunt bewegen zonder dat er speciale visum- of quarantainebeperkingen gelden, is dit niet overal het geval. Bij het plannen van de beste reisroute is het dus noodzakelijk om uit te zoeken of ergens bijvoorbeeld een quarantaineplicht bestaat, je een bloedtest moet laten afnemen of dat het je verboden kan worden om door te reizen. Dit is erg belangrijk als jij van plan bent om door meerdere landen te reizen. 

Reisverzekering nog belangrijker

Het was altijd al verstandig om een reisverzekering af te sluiten, maar in 2021 is de noodzaak hiervan nog groter. Lees de polisvoorwaarden goed door voordat je jouw keuze maakt, van veel verzekeringsmaatschappijen dekken geen problemen meer die veroorzaakt worden door de uitbraak van het coronavirus omdat dit valt onder ‘problemen die voortvloeien uit bekende gebeurtenissen’. Ook zijn er polissen die alleen betrekking hebben op vakanties naar specifieke bestemmingen. Door de kleine lettertjes goed te lezen weet je welke verzekering het beste aansluit bij jouw wensen.