Menu Close
Vakantie buitenland

70 procent van de Nederlanders wil deze zomer naar het buitenland

lle hoop is gevestigd op de zomervakantie van 2021. Na een jaar vol reisrestricties, een kerstvakantie die mensen thuis door moesten brengen en de wintersport die niet door kan gaan, wordt de behoefte om de koffers te pakken voor een vakantie deze zomer steeds groter. Het overgrote deel van de Nederlanders wil deze zomervakantie doorbrengen in het buitenland. 

Naar het buitenland

Mits de coronapandemie dit toelaat, willen de meeste Nederlanders in 2021 weer met vakantie. Populaire bestemmingen zijn onder andere Spanje, Frankrijk en Duitsland. Ruim de helft van de Nederlanders geeft aan zeker te zijn in de zomer van 2021 minstens een week op vakantie te gaan, een kwart van de mensen twijfelt nog en een kwart verwacht deze zomer nog thuis te blijven. Van de Nederlanders met vakantieplannen wil 70 procent deze zomer naar het buitenland. 25 procent kiest voor een vakantie in eigen land en zo’n 5 procent van de ondervraagden is er nog niet over uit. 

Nederlandse Antillen

De Nederlandse Antillen vielen in het begin van de maatregelen niet onder het reisadvies om geen buitenlandse reizen te maken. Curaçao en Bonaire stonden op code geel, waardoor vakanties gewoon geboekt konden worden. Hierdoor ontstond een run op vliegtickets naar de zonnige eilanden. Ook voor deze zomer wordt verwacht dat de Nederlandse Antillen een populaire vakantiebestemming zijn voor wie op vliegvakantie wil. Vlucht geboekt? Hier check je alle vluchttijden.

Als de zomervakantie door kan gaan, is deze extra memorabel na een jaar vol restricties en tijd binnenshuis doorbrengen. Leg de reis vast met een spiegelreflexcamera om deze herinneringen niet meer kwijt te raken. Door van tevoren te bedenken of er voornamelijk landschappen, portretten of dieren gefotografeerd worden kan er gekozen worden voor de meest geschikte camera.

Annuleringsvoorwaarden

Het aantal boekingen valt nog tegen, omdat er nog geen zekerheid is over de situatie deze zomer. Reisorganisaties denken mee door ruimere annuleringsvoorwaarden te hanteren. Het is belangrijk om goed naar deze annuleringsvoorwaarden te kijken bij het boeken en ook een annuleringsverzekering is in deze tijden geen overbodige luxe. Het kan zomaar dat een land van code geel terugspringt naar code oranje of zelfs code rood. De meeste reisaanbieders hebben gunstige annuleringsvoorwaarden, omboekregelingen en geven geld terug bij een negatief reisadvies. Veel mensen hebben hun reeds geboekte vakanties die in 2020 zijn geannuleerd omgeboekt naar de zomer van 2021. Wie beslist naar het buitenland wil, wordt aangeraden om op tijd te boeken.

Vaccin

Volgens Jaap van Dissel van het RIVM zijn de vooruitzichten voor de zomer van 2021 positief. Een vakantie in eigen land blijft naar verwachting wel populairder dan in afgelopen jaren, want de kans is groot dat mensen eerst gevaccineerd moeten zijn voordat ze welkom zijn aan boord van het vliegtuig. Momenteel lijkt het er niet op dat het vaccin voor de zomer voor iedereen beschikbaar is.  Dit is de volgorde van vaccinatie tegen het coronavirus.