Menu Close

Tui fly vliegt een Boeing 737 Max naar huis

Tui fly heeft dit weekend een Boeing 737 Max naar huis gevlogen. Dat is uitzonderlijk, want de Boeing 737 Max toestellen mogen in de regel niet meer vliegen. Wat soms nog wel toegestaan is zijn zogenaamde ferry vluchten, waarbij er geen passagiers aan boord zijn, maar de toestellen naar huis gebracht kunnen worden.

In de afgelopen weken besloten enkele Europese landen echter om ook geen Boeing 737 Max ferry vluchten meer toe te staan in hun luchtruim. Dit heeft ertoe geleid dat deze specifieke 737 Max, die vanuit Bulgarije terugvloog naar Nederland, ook een paar omleidingen heeft moeten nemen.

Het heeft maanden geduurd om van alle landen toestemming te krijgen. Het toestel vloog uiteindelijk onder andere door Roemenië, Hongarije, Oostenrijk, Tsjechië, Polen en Denemarken. Het mocht onder andere niet over Duitsland vliegen. Om te voorkomen dat zich een vergelijkbare situatie voor zou doen die de ongelukken veroorzaakte, vloog het vliegtuig lager dan het normaal zou vliegen.

Er zijn andere landen die ferryvluchten hebben moeten uitvoeren om zo hun vliegtuigen terug te krijgen. Het ging hierbij onder andere om de Verenigde Staten en Canada. In de Verenigde Staten staan een groot aantal 737 Max toestellen geparkeerd, omdat de productie gewoon is doorgegaan.

Eerdere ongelukken

Eerder dit jaar vonden er een tweetal ernstige ongelukken plaatsmet Boeing 737 Max toestellen. Deze ongelukken gebeurde in Afrika en Azië. Later bleek dat de ongelukken vermoedelijk waren ontstaan door een probleem met de software in het toestel. Al snel werd er toen besloten dat alle toestellen aan de grond moesten worden gehouden. Dat gebeurde vervolgens als snel wereldwijd en sindsdien is er nog geen oplossing geweest die ertoe leidt dat de toestellen weer in gebruik kunnen worden genomen. Een groot probleem is ook dat er zich nog steeds nieuwe problemen voordoen.