Menu Close

60% van de passagiers durft niet meer in een 737 Max te stappen

Na de ongelukken die plaatsvonden met de 737 Max en waarbij honderden doden vielen durft de meerderheid van de passagiers niet meer in een dergelijk toestel te stappen. Dit ondanks het feit dat het toestel inmiddels wel weer in gebruik is genomen. Deze opiniepeiling is uitgevoerd onder bijna 2000 inwoners van Europa en Noord-Amerika en het onderzoek is bewezen representatief.

Ongelukken eerder dit jaar

Eerder dit jaar vonden er twee ongelukken plaats met het toestel. Deze ongelukken vonden plaats in Ethiopië en Indonesië. Kort na het tweede ongeluk werden alle toestellen door vrijwel alle landen ter wereld aan de grond gehouden. Na de nodige controles en verbeteringen zijn de toestellen recent weer goedgekeurd en mag er dus, over de hele wereld, weer mee gevlogen worden.

Nog meer cijfers

Twintig procent van de ondervraagden stelt dat ze, nu de toestellen opnieuw gecontroleerd zijn, weer met de vliegtuigen zouden willen vliegen. Ongeveer evenveel respondenten stellen dat ze nooit meer in een dergelijk toestel willen stappen.  Nog eens een kwart van de respondenten is van mening dat ze het eerst eens een jaar aan willen zien voordat ze weer in een Max stappen. Of dit realistisch is blijft een vraag, want men kan zich afvragen of mensen bereid zijn om meer te betalen om met een ander toestel te vliegen.

De gevolgen voor Boeing

Dit onderzoek is zeker niet alleen maar gedaan om de meningen te peilen en informatie te verschaffen. Banken en beurs geïnteresseerden gebruiken het ook om hun verwachtingen als het gaat om het aandeel Boeing, bij te stellen. Al me al kan het hele debacle met de Max 737 dus een grote strop worden voor Boeing en het einde van het verlies lijkt nog niet in zicht.