Menu Close

Ook Schiphol is twee minuten stil

Zoals elk jaar is ook Schiphol dit jaar tijdends de Dodenherdenking ook twee minuten stil geweest. Dit gebeurt al zolang wij het ons kunnen herinneren, maar je kunt je voorstellen dat dit een flinke operatie is. Er landen elke uur een gigantisch aantal vluchten op Schiphol en dat zelfde aantal vertrekt er ook. We vertellen je hier over een aantal maatregelen die Schiphol neemt om de Dodenherdenking daar goed te laten verlopen.

De belangrijkste maatregelen op een rij

Allereerst is het zo dat de Luchtverkeersleiding Nederland piloten verbiedt om tussen 19:50 en 20:03 hun motoren te starten. Er mag worden niet worden geland, opgestegen of getaxied tussen 20:00 en 20:03. Als een vliegtuig om exact 8 uur ‘s avonds nog niet geland is, dan zal het een aantal minuten langer moeten wachten in de lucht.

Verder geldt dat al het personeel op Schiphol ook mee doet aan de herdenken. De beveiliging staat twee minuten stil, dat geldt ook voor het personeel dat verantwoordelijk is voor bagage, dat werkt in de horeca, bij de servicebalies  en in de winkels.

Niet alleen Schiphol

Niet alleen Schiphol legt alles tijdens de Dodenherdenking twee minuten stil. Dat geldt namelijk ook voor de andere (internationale) luchthavens in Nederland, zoals Eindhoven en Groningen. Ook andere vormen van vervoer worden stilgelegd. Hierbij kun je denken aan treinen, bussen en trams. Allemaal staan ze tijdens de nationale Dodenherdenking twee minuten stil.

Het is bewonderenswaardig om op te kunnen merken dat deze procedure tot nu toe vlekkeloos lijkt te verlopen.

Uiteraard kondigt Schiphol de herdenking goed van te voren aan. Het bericht wordt in verschillende talen vantevoren omgeroepen. Dit zorgt er voor dat ook buitenlandse passagiers ook goed op te hoogte zijn van hetgeen ze te wachten staat en dat ze er rekening mee kunnen houden.