Menu Close

737 MAX van Boeing mag niet meer in Nederland en heel Europa vliegen

Het Europese agentschap voor de veiligheid in de luchtvaart heeft besloten dat alle Boeing vliegtuigen van het type 737 MAX niet meer binnen het Europese luchtruim mogen vliegen. De maatregel is vanaf gisteravond 20.00 uur van kracht.
Een aantal uren voordat het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) het besluit genomen had werd het vliegen in Nederland met de Boeing 737 MAX al verboden  door minister Cora van Nieuwenhuizen. Zij deed dit na aanleiding van onderzoek van de inspectie leefomgeving en transport (ILT).

Wat is de aanleiding voor dit besluit?

De EASA heeft het Europese luchtruim gesloten voor de Boeing 737 MAX omdat er in korte tijd twee toestellen van dit type zijn neergestort. Afgelopen zondag stortte een Boeing van dit type neer in Ethopië waarbij alle 157 inzittenden omkwamen. In oktober 2018 kwamen er ook 189 mensen om het leven toen een 737 MAX neerstortte in Indonesië. Het kan volgens de EASA momenteel nog niet uitgesloten worden dat beide ongelukken met de 737 MAX dezelfde oorzaak hebben. Men wil er alles aan doen om de veiligheid van luchtvaartpassagiers in Europa te garanderen, dit is dan ook de reden om het verbod in te stellen op het vliegen met de Boeing 737 MAX-8.

Nederland sloot het luchtruim voor de 737 MAX al eerder

Een woordvoerder van de ILT verteld dat dinsdag het luchtruim gesloten is voor alle Boeing 737 MAX-8 toestellen in verband met de “veiligheid van de burgerluchtvaart”. Ook staan drie Boeings van het type 737 MAX-8 van de Nederlandse touroperator TUI aan de grond. Men geeft aan dat TUI de zaak bespreekt met de fabrikant.

Ook de VS en andere landen houden Boeing 737-MAX aan de grond

De FAA heeft ook besloten dat de Boeing 737-MAX voorlopig niet meer mag vliegen maakte Donald Trump woensdag bekend. Andere landen die de 737 Max aan de grond houden zijn onder andere:

  • China
  • Indonesië
  • Singapore
  • Australië
  • Malesië