Menu Close

Klimaatactivisten dreigen Heathrow Airport tijdelijk stil te leggen

De Britse regering is van plan om Heathrow Airport aanzienlijk te laten uitbreiden. Dat stoot tegen borst van klimaatactivisten. Er is nu een protestgroep, te weten, Extinction Rebellion, die dreigt om acties te ondernemen.

De vorm van de acties

De kern van de actie is dat leden van de protestgroep met drones willen gaan proberen om het vliegverkeer van het vliegveld tijdelijk helemaal stil te leggen. Ze willen aldus een actie voeren zonder dat daar geweld bij komt kijken en zonder dat er risico’s zijn voor de passagiers en/of vliegtuigongelukken. De acties kunnen mogelijk al beginnen vanaf 18 juni en zullen ook plaatsvinden op 1 juli.

De reactie van Heathrow en de Britse autoriteiten

Heathrow is het er mee eens dat er wat aan het klimaat gedaan moet worden. Ze vinden alleen niet dat dit de juiste manier is. Er zou moeten worden gekeken naar een lange-termijn oplossing en niet met kortdurende acties zoals dezen. Ook wijst de luchthaven erop dat er in die periode veel vakantiegangers op reis gaan. Het kan niet de bedoeling zijn van de demonstranten om die welverdiende vakanties te verstoren.

Ook de Britse autoriteiten hebben gereageerd op dit bericht. De Britse Luchtvaartminister is tegen de plannen van de demonstranten en stelt ook dat de autoriteiten alert zullen zijn als er wetsovertredingen plaatsvinden. Ze zullen dan niet laten om in te grijpen.

In Nederland

Een Nederlandse actiegroep die opereert onder de naam GroenFront zegt de acties van Extinction Rebellion te ondersteunen en dreigt met vergelijkbare acties mochten er ooit uitbreidingen komen bij internationale luchthavens in Nederland, waaronder Schiphol.