Menu Close

Bezorgdheid binnen het hogere management van KLM over koers Air France


AMSTERDAM – Topmanagers binnen KLM maken zich zorgen over de richting van het moederbedrijf Air France-KLM. In een brief van de KLM managers aan de raad van commissarissen van Air France-KLM uiten ze hun zorgen over de ontwikkelingen.

Eén van de belangrijkste punten is de gewenste herbenoeming van Pieter Elbers de baas van KLM die binnenkort afloopt.

In de brief die in het bezig van het ANP is hekelen de KLM managers de werkwijze van CEO Ben Smith. De topman van het Air France-KLM concern komt volgens de managers afspraken over het beleid en de bedrijfsvoering  niet na. Ook zou de CEO te solistisch handelen. Verder verwijt het KLM management het Air France-KLM management een gebrek aan visie op het gebied van de rol van de verschillende maatschappijen. Ook de onduidelijkheid over het aanblijven van Elbers zorgt voor onrust binnen het KLM management. In de brief staat dat de schrijvers verwachten dat er mogelijk acties van het personeel gaan plaatsvinden als Elbers moet vertrekken.

Goede resultaten afgelopen jaren bij KLM

Volgens de managers van KLM heeft de Nederlandse tak van het bedrijf grote stappen gezet. De marges op de winst zijn aanzienlijk verbeterd ondanks dat er veel meer geïnvesteerd is. Elbers gaf daarbij wel duidelijk aan dat deze strategie het personeel vrijheden zou kosten. De schrijvers geven aan dat dit in goed overleg met het personeel is gebeurd.

Op 19 februari wordt er door het Air France-KLM bestuur over de verlenging van Elbers gesproken. Volgens ingewijden zou Smith van de’lastige’Elbers af willen zodat hij meer vrijheid heeft om zijn eigen stempel op KLM te zetten.

Binnen KLM wordt Elbers gesteund door de ondernemingsraad en de raad van commissarissen, ook het Kabinet steunt de herbenoeming van Elbers.