Menu Close

Jazeera Airways toont interesse in het bestellen van 13 nieuwe narrowbody-jets

In lijn met de plannen om zijn vloot te verdubbelen, heeft de Koeweitse luchtvaartmaatschappij Jazeera Airways plannen aangekondigd voor een bestelling van 13 narrowbody jets, waarbij actie wordt ondernomen op mogelijke kansen wanneer andere luchtvaartmaatschappijen hun bestellingen annuleren. De luchtvaartmaatschappij heeft in zijn aankondiging enkele details weggelaten, zoals de specifieke set whitetail-vliegtuigen die hij aan zijn vloot wil toevoegen. Het is echter mogelijk dat Jazeera hun vliegtuigen bij Airbus zou blijven bestellen.

Het lot van de voorgenomen vlootuitbreiding wordt bepaald door de prijs van het vliegtuig. En zelfs nu internationale reizen worden opgeschort als onderdeel van het pandemische controleprotocol, blijft Jazeera Airways in Koeweit plannen maken over de toekomst van de luchtvaartmaatschappij en de vlootuitbreiding.

Op maandag 22 februari 2021 kondigde Marwan Boodai, de voorzitter van Jazeera, aan dat de luchtvaartmaatschappij bestellingen zou kunnen plaatsen voor 13 narrowbody jets. In een gesprek met een nieuwscentrum zei de voorzitter:

“We hebben een vijfjarenplan opgesteld waarin het aantal vliegtuigen van onze vloot binnen vijf jaar zal toenemen van 17 naar 30 vliegtuigen, eindigend in 2025”.

In wat een bericht aan de fabrikanten zou kunnen zijn, voegde de heer Marwan Boodai eraan toe dat hun bestelling ‘afhangt van de prijzen’. Een alternatief voor dure aankopen zou het leasen van nieuwe vliegtuigen kunnen zijn. De heer Boodai was niet erg specifiek in termen van de fabrikanten of typen die hij overwoog. De luchtvaartmaatschappij kan echter nog steeds Airbus kopen, omdat ze al een A320-familievloot exploiteert. Een keerzijde van het veranderen van merk zou de nieuwe training voor piloten zijn, evenals het herschikken van onderhoud.

Op dit moment bezit en exploiteert Jazeera Airways een eigen terminal (Terminal 5) op de internationale luchthaven van Koeweit. Sprekend over de toekomst van de luchtvaartmaatschappij zei de voorzitter dat hij verwacht dat de luchtvaartmaatschappij in de eerste helft van 2021 onrendabel zal blijven.