Menu Close

Internationaal reisverbod in Australië verlengd tot juni

In een aankondiging op dinsdag 2 maart 2021 bevestigde de Australische regering dat ze het bestaande internationale verbod met drie maanden zou verlengen. Hun noodprotocol is van kracht tot 17 juni 2021 en beperkt alle internationale reisformulieren, behalve in vrijgestelde gevallen. De laatste aankondiging betekent dat Australië 15 maanden van zeer strikte lockdown-wetten zou ondergaan.

Voor luchtvaartmaatschappijen en internationale reizigers is dit geen goed nieuws. Hoewel sommige landen de beperkingen versoepelen, is de Australische regering doorgegaan met het verlengen van de ‘biosecurity-noodperiode’, waardoor ze internationale vluchten kunnen beperken, evenals de verplaatsing naar het buitenland per cruiseschip.

De verlenging werd bevestigd in een verklaring van de minister van Volksgezondheid, Greg Hunt. Volgens hem zou de verlenging met drie maanden worden verleend op advies van de Commonwealth Chief Medical Officer en de Australian Health Protection Pricinple Committee (AHPPC). Met de nieuwe datum voor heropening van de grens nu, 17 juni 2021, zou Australië 15 maanden opgesloten zitten.

Volgens de verklaring werd de Australische regering door de AHPPC op de hoogte gebracht dat de situatie van de COVID-19-pandemie in het buitenland nog steeds een onaanvaardbaar nationaal gezondheidsrisico vormt. Het stelt verder dat de ontdekking van meer overdraagbare varianten in verschillende delen van de wereld een belangrijke factor is in hun advies.

Er is echter hoop, aangezien de beperkingen kunnen worden gewijzigd of ingetrokken als ze niet langer nodig zijn. Dit betekent dat Australië zijn grenzen eerder zou kunnen openen als de huidige vaccinatieprogramma’s snel worden uitgerold en zeer effectief blijken te zijn tegen nieuwe en opkomende COVID-19-varianten.

Momenteel zijn vaccinaties nog optioneel voor Australische inwoners, maar er zijn discussies over verplichte vaccinaties voor reizigers die het land proberen binnen te komen. In lijn met het idee, heeft het Nationaal Vaccinatiebeleid een bewijs van vaccinatie aanbevolen als vereiste voor bezoekers, of twee weken quarantaine in een hotel, ten koste van de bezoeker.