Menu Close

Icelandair Ferries Twee Boeing 737 MAX-jets terug naar Reykjavík

Zoals vermeld in de gegevens van RadarBox.com, waren twee van de jets van Icelandair 737 MAX 8’s geregistreerd als TF-ICN en TF-ICO. Het vliegtuig vertrok 20 minuten na elkaar en verliet de luchthaven van Lleida Alguaire in Spanje net na 10.00 uur lokale tijd. Na een vlucht van ongeveer vier uur boven Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk landden de MAX 8’s om 13:12 en 13:29 uur in Keflavik.

Icelandair “evacueert” zijn jets en brengt ze naar huis vanuit opslag in Spanje. Twee van deze vliegtuigen maakten op 14 februari de reis naar het huis van de luchtvaartmaatschappij op Keflavik Airport, nadat ze sinds oktober 2019 in opslag waren.

Hoewel veel vliegtuigen langdurig zijn opgeslagen vanwege de klap die de luchtindustrie heeft ondervonden als gevolg van de wereldwijde gezondheidscrisis, zijn deze vliegtuigen bijna een half jaar vóór de komst van de COVID-19-pandemie opgeborgen.

Volgens Airport Webcams waren deze jets eigenlijk op 11 oktober 2019 opgeslagen – ongeveer zeven maanden na de wereldwijde aarding van de 737 MAX vanwege een tweede dodelijke crash. Vermoedelijk werden de jets niet onmiddellijk na de aarding opgeslagen, omdat veel vervoerders dachten dat hercertificering aan het einde van de zomer van 2019 zou plaatsvinden.

Het was pas eind vorige maand dat de Europese toezichthouder voor de luchtvaartveiligheid, EASA, toestemming gaf om de 737 MAX weer in gebruik te nemen. Hoewel IJsland een niet-EU-lidstaat is, is het land sterk geïntegreerd in de Europese Unie via de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte en het Schengen-akkoord. Als het gaat om luchtvaartregelgeving, heeft IJsland een “werkafspraak” met EASA.

Voor Icelandair is het vertrouwen van de klant van het grootste belang en daarom hebben ze een verklarende video gemaakt over de wijzigingen aan de 737 MAX. Icelandair hoopt reizigers gerust te stellen dat het vliegtuig veilig is. De luchtvaartmaatschappij zegt zelfs dat ze tijdens het boekingsproces volledig transparant zal zijn met haar passagiers over het type vliegtuig waarop ze zullen vliegen.

“We begrijpen onze klanten die ervoor kiezen om voorlopig met een ander type vliegtuig te vliegen. Flexibele polissen zullen daarom tijdelijk beschikbaar zijn, zodra we vaste planningsplannen hebben voor de terugkeer van het Boeing 737 MAX-vliegtuig. ” – Icelandair via website