Menu Close
vliegtuig

Nieuw handbagagebeleid bij easyJet vanaf 10 februari 2021

Vanaf 10 februari 2021 mogen reizigers nog maar één kleine tas kosteloos meenemen als handbagage in de cabine. Voor overige bagage wordt een toeslag berekend. Deze toeslag geldt ook voor de rolkoffer. De stoel die is geboekt is bepalend voor het type bagage dat aan boord mag worden meegenomen. 

Volgens easyJet zorgt het oude beleid, waarbij twee stuks handbagage kosteloos mee mochten aan boord, voor opstoppingen en vertragingen. Om deze reden zou het handbagagebeleid worden aangepast, zodat de luchtvaartmaatschappij het boardingproces kan stroomlijnen en de stiptheid van de vluchten verbeteren. Daarnaast geeft de aanpassing van het beleid de reiziger zekerheid over wat er wel en niet mee aan boord kan. 

Voor ruimbagage moet vaak bijbetaald worden, terwijl het meenemen van handbagage gratis is. Om deze reden gaan steeds meer passagiers tot de uiterste grenzen van het toegestane formaat en gewicht van de handbagage, waardoor het bagagevak zomaar vol kan zitten terwijl er nog veel reizigers aan boord van het vliegtuig moeten. Hierdoor moet de handbagage van andere passagiers toch naar het ruim. 

Voor reizen vanaf 10 februari 2021 mag iedere reiziger gratis één klein stuk handbagage meenemen. De maximale afmetingen inclusief handgrepen of wielen zijn 45x36x20 cm en de handbagage moet onder de stoel ervoor passen. Volgens de luchtvaartmaatschappij moet dit voldoende bagage zijn om alle benodigdheden voor een korte trip of reis mee te nemen. Er is geen gewichtslimiet vastgesteld. Wel moet de tas te tillen en te dragen zijn. 

Om te voorkomen dat je extra bij moet betalen valt het dus aan te raden om een afweging te maken welke items echt essentieel zijn. Veel mensen vinden het prettig om waardevolle items als een laptop of tablet bij zich te houden. Doe deze bijvoorbeeld in een grote rugtas die je als handbagage gebruikt. Items die veel ruimte innemen, zoals sommige grote kledingstukken of schoenen, kun je alvast dragen. Draag bijvoorbeeld je hardloopschoenen tijdens het vliegen, deze kunnen tijdens je stedentrip ook dienst doen als wandelschoenen.

Reizigers die kiezen voor een stoel met extra beenruimte of een duurdere stoel op de voorste rij kunnen wel een extra groot stuk handbagage meenemen aan boord van de vlucht. Voor dit stoeltype geldt dat de maximale afmeting van de handbagage inclusief handgrepen of wielen 56 x 45 x 25 cm bedraagt en de handbagage in het bagagevak boven de stoelen moet passen. 

De tickets bij easyJet zijn relatief goedkoop, waardoor je vooral betaald voor extra’s zoals ruimbagage, eten en drinken en stoelreserveringen. Het grote voordeel van easyJet is dat deze maatschappij ten opzichte van andere lowcost airlines wel op de grotere en centraal gelegen vliegvelden vliegt. Vlieg jij binnenkort met easyJet? Met de gratis flight tracker kan je eenvoudig iedere easyJet vlucht volgen.