Menu Close

Hoogseizoen Turkije weer gestart, denk aan uw visum!

Ook in het aanstaande hoogseizoen van 2019 is de Turkse visumplicht van toepassing op Nederlandse reizigers, aanvragen kan al maanden voor vertrek. De visumplicht geldt slechts voor de helft van de Europese reizigers. Zo hoeven Duitsers geen visum aan te vragen voor Turkije, maar België bijvoorbeeld weer wel.

Turkse toeristenbelasting

Het visum voor Turkije aanvragen gaat steeds eenvoudiger. Ook wordt het bijna altijd vrijwel direct toegekend. De veiligheidscontrole die achter de schermen wordt toegepast gaat dan ook geheel geautomatiseerd; komt de reiziger niet voor op een zwarte lijst? Dan wordt direct een e-visum toegekend. In de praktijk komt het dan ook vrijwel nooit voor dat aanvragen voor Turkse visums worden geweigerd. Wel moet er altijd voor worden betaald, derhalve kan het visum worden gezien als een verkapte toeristenbelasting.

Wijzigingen in de visumprocedure in 2019

Al enkele jaren is er weinig veranderd op het gebied van de Turkse visumprocedure. Het enige dat onzeker is, is de mogelijkheid om na aankomst nog een visum te kunnen regelen. In principe zijn er drie manieren mogelijk om een visum voor Turkije te bemachtigen:

Online een visum aanvragen

De eenvoudigste manier om zonder problemen naar Turkije te kunnen reizen is door online een aanvraag voor een zogenaamd Turks e-visum in te dienen. Het visum wordt dan per e-mail toegestuurd. Het moet worden overhandigd bij aankomst. Dat kan door het uit te printen, maar het mag ook worden getoond op een digitaal scherm (telefoon / iPad / laptop).

Een Turks visum aanvragen bij het consulaat

Sommige reizigers komen niet in aanmerking voor de online procedure. Bijvoorbeeld omdat ze geen Nederlands paspoort of ID-kaart bezitten. Dat geldt dus voor statushouders met een verblijfsvergunning. Zij kunnen alleen naar Turkije reizen als ze vooraf een fysiek visum aanvragen. Dat is een papieren document dat moet worden geregeld via het consulaat in Rotterdam.

Een visum kopen na aankomst in Turkije

Vroeger was dit de makkelijkste en meest gebruikte methode; gewoon naar Turkije vliegen en na aankomst op het vliegveld het visum regelen. Om twee redenen wordt deze procedure vrijwel niet meer gevolgd. Ten eerste omdat iedereen die hiervan wel eens gebruik heeft gemaakt zich nog kan herinneren dat de ellenlange wachtrijen bij de visumbalies geen leuk begin zijn van een vakantie of zakenreis naar Turkije. En ten tweede omdat de overheid van Turkije deze procedure sterk afraadt. De Turkse overheid heeft al diverse keren aangekondigd dat de visumbalies gesloten worden. Sinds de invoering van het e-visum heeft het immers weinig zin om honderden medewerkers van de immigratiedienst achter een balie te laten werken; dit is een zinloze kostenpost. Toeristen die vergeten zijn om hun visum tijdig te regelen kunnen dat in Turkije alsnog doen op hun smartphone, gewoon door de online e-visum procedure van het Turkse visum te volgen.

Veilig naar Turkije reizen

De afgelopen jaren is Turkije regelmatig in het nieuws geweest omtrent veranderingen in de veiligheidssituatie. Het wordt dan ook aangeraden voor vertrek (of voor het boeken) even de actuele stand van zaken na te gaan. Dat kan door het reisadvies te lezen dat de Nederlandse overheid heeft geschreven om reizigers te helpen een veilige vakantiebestemming te laten kiezen. Dus; eerst het reisadvies lezen, dan het visum Turkije aanvragen!