Menu Close
Overvliegend vliegtuig

10 tips om te besparen op een vliegreis

Ben jij aan het oriënteren voor je volgende vakantie maar zit je met een beperkt budget? Dan is het verstandig om je goed te verdiepen in de mogelijkheden. Je kan eenvoudig genieten van je vakantie zonder hierbij teveel te vragen van je spaarrekening.

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen op een vliegreis. Hier zijn enkele tips om je te helpen geld te besparen bij het boeken van vluchten.

1.      Boek op het juiste moment

Je kan je reis natuurlijk op ieder moment boeken. Het moment van boeken kan invloed hebben op de prijs van jouw reis. Door enorm vroeg te boeken, bijvoorbeeld een jaar van tevoren, kan je helpen te besparen.

Je kan er ook voor kiezen om te wachten tot het laatste moment op een zogeheten ‘last-minute deal’. Hotels en vluchtmaatschappijen door er natuurlijk alles aan om de capaciteit zo optimaal mogelijk te gebruiken. Dit kan resulteren in scherpere tarieven op het laatste moment.

2.      Flexibel zijn met je reisdata

De kosten van een reis kunnen enorm variëren tijdens het hoogseizoen en hierbuiten. Omdat de vraag exponentieel stijgt tijdens de vakantieperiodes stijgt de prijs van een vliegticket of accommodatie hierin mee.

Dit betekent dat de kosten van dezelfde reis enorm kunnen variëren. Het is dan ook verstandig ook te kijken buiten de vakantieperiodes. Overweeg bijvoorbeeld een vakantie in maart of oktober. Niet alleen geniet je van lagere tarieven, je geniet ook van meer rust omdat de massa nog niet op vakantie gaat.

3.      Overweeg verschillende luchthavens

Probeer verschillende luchthavens te overwegen wanneer je op zoek bent naar vliegtickets. Luchthavens zoals Schiphol bieden natuurlijk enorm veel mogelijkheden, maar de prijzen kunnen ook hoger liggen.

Overweeg daarom ook andere luchthavens zoals Eindhoven airport of Rotterdam airport. Je kan ook buiten onze landsgrenzen kijken en bijvoorbeeld Brussel airport, Charleroi airport, Düsseldorf airport of Keulen airport te overwegen.

4.      Maak gebruik van prijsvergelijkingssites

Door gebruik te maken van prijsvergelijkingssites kan je gemakkelijk achterhalen wat de mogelijkheden en bijbehorende tarieven zijn. Voor het best mogelijke beeld is het verstandig meerdere prijsvergelijkingssites te controleren.

Je kan de prijzen van bijvoorbeeld vliegtickets, accommodaties en airport parking gemakkelijk online vinden. Alle services zijn ook direct online te boeken. Zo weet je al van tevoren waar je aan toe bent.

5.      Boek uw parkeerplaats van te voren

Voor je in het vliegtuig stapt moet je natuurlijk nog naar de luchthaven van vertrek reizen. Dit kan op verschillende manieren, met je eigen auto is verreweg de meest comfortabele manier. In dit geval moet je natuurlijk wel rekening houden met het regelen van een parkeerplaats.

Ook parkeerplaatsen bij vliegvelden kan je gemakkelijk online vergelijken en reserveren. Je zoekt simpelweg naar de juiste luchthaven, zoals het parkeren Eindhoven airport, en selecteert je reisdata. Vervolgens vergelijk je de mogelijkheden en kan je de gewenste parking direct online reserveren.

6.      Zet notificaties aan voor aanbiedingen

Je kan er helemaal gek van worden, de nieuwbrieven van bedrijven. Toch kunnen ze waardevolle informatie bieden. Door je in te schrijven voor de nieuwbrieven van luchtvaartmaatschappijen of andere travel-gerelateerde bedrijven word je up-to-date gehouden van eventuele aanbiedingen.

Door er kort op te zitten kan je net die deal scoren waar je zo naar op zoek was. Het is natuurlijk weer extra werk, maar het kan het waard zijn.

7.      Overweeg indirecte vluchten

Idealiter stap je het vliegtuig in en ben je zodra je uitstapt op de plaats van bestemming. Mocht je een verre vlucht hebben dan kan een overstap echter noodzakelijk zijn. Bij kortere vluchten is het echter ook mogelijk een overstap te hebben. Dit soort vluchten zijn doorgaans voordeliger dan directe vluchten. Probeer dit soort vluchten dan ook te overwegen om weer wat te besparen.

Mocht je een verre vlucht hebben geboekt naar een bestemming met een groot tijdsverschil? Bekijk dan eens het artikel over wat te doen tegen een jetlag.

8.      Vroege, late of nachtelijke vluchten

Het kan voordelig zijn om een extreem vroege, extreem late of nachtelijke vlucht te boeken. Omdat veel reizigers dit soort tijdstippen willen vermijden zijn ze doorgaans voordeliger dan de ‘gebruikelijke’ vluchten.

Wat een extra voordeel kan zijn van een nachtelijke vlucht is dat je een nachtje minder hoeft te boeken voor je hotel. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je kan slapen in een vliegtuig. Mocht dit niet lukken, bekijk dan eens deze tips tegen verveling tijden een vliegreis.

9.      Reis zo licht mogelijk

Iedere reiziger die zijn of haar koffer aan het inpakken is kent het gevoel wel. Er is altijd die eeuwige twijfel of je wel genoeg spullen mee hebt genomen en of je niks vergeten bent. Vaak is deze ‘angst’ onterecht want ook bijna iedere reiziger concludeert naar iedere reis teveel spullen te hebben meegenomen.

Probeer dan ook zo licht mogelijk te reizen en bijvoorbeeld enkel te kiezen voor handbagage. Door alles verstandig in te pakken kan je meer meenemen dan je denkt. Een extra koffer kan al snel tientallen of meer dan honderd euro extra kosten.

10.   Kies de juiste bestemming

Tot slot kan ook de bestemming enorm veel invloed hebben op de kosten van jouw reis. Sommige bestemmingen zijn kenmerkend goedkoop en sommigen weer kenmerkend prijzig. Je kan natuurlijk al besparen door een goedkope vlucht te kiezen. Als deze bestemming zelf ook kenmerkend voordelig is dan kan je al snel veel geld besparen.

Houd er rekening mee dat prijzen kunnen variëren afhankelijk van de bestemming, het seizoen en de beschikbaarheid, dus het is belangrijk om verschillende opties te overwegen en op zoek te gaan naar de beste deals voordat je je vliegreis boekt.