Menu Close
vliegtuig

Wat te doen tegen een jetlag?

Vliegen kan ongelooflijk opwindend zijn, maar het kan ook een schaduw werpen over je welzijn door een bekende bijwerking: een jetlag. Het ervaren van een jetlag is als een verstoord ritme voor je interne klok en het kan je lichaam en geest in de war brengen. Gelukkig zijn er manieren om je jetlag te minimaliseren en sneller te herstellen, zodat je meer kunt genieten van je reis en de bestemming waar je naartoe gaat.

Wat is een jetlag?

Een jetlag treedt op wanneer je biologische klok uit de pas loopt met de lokale tijd op je bestemming. Dit gebeurt vooral bij langeafstandsvluchten waarbij je verschillende tijdzones doorkruist. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan het nieuwe dag- en nachtritme, wat kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, slaapproblemen, concentratieproblemen en zelfs spijsverteringsproblemen.

Tips tegen een jetlag

1.Pas je slaaproutine aan. Probeer een paar dagen voor je reis je slaaproutine aan te passen aan de tijdzone van je bestemming. Ga eerder naar bed als je naar het oosten reist en blijf wat langer op als je naar het westen gaat.

2.Hydrateer. Drink voldoende water zowel voor, tijdens als na je vlucht. Uitdroging kan de symptomen van een jetlag namelijk verergeren.

3.Zonlicht en frisse lucht. Na aankomst is het belangrijk om zo snel mogelijk blootgesteld te worden aan natuurlijk daglicht. Dit kan je biologische klok helpen resetten.

4.Vermijd cafeïne en alcohol. Beide kunnen je slaappatroon verstoren. Probeer deze stoffen te vermijden, vooral in de uren voor het slapen gaan.

5.Korte dutjes. Korte dutjes van ongeveer 20-30 minuten kunnen je energie geven zonder je slaap ’s nachts in de war te laten raken.

Comfort tijdens reizen

Vooral tijdens lange vluchten speelt comfort een grote rol. Als je urenlang zit heb je weinig bewegingsvrijheid en dit kan zelfs voor de meest ervaren reiziger een uitdaging zijn. De juist voorbereiding en keuzes kunnen je helpen. Reizigers kunnen hun vliegervaring aanzienlijk verbeteren door comfortabele kleding te dragen, nekkussens mee te nemen en regelmatig op te staan en wat rond te lopen om de bloedsomloop op gang te houden. Maar comfort is niet beperkt tot alleen kleding en beweging; de juiste tassen kunnen ook een rol spelen bij het creëren van een stressvrije en ontspannen reiservaring. Tassen, en met name katoenen tassen, zijn waardevolle metgezellen tijdens een lange vlucht. Katoenen tassen bieden namelijk een unieke combinatie van lichtheid, duurzaamheid en veelzijdigheid. Hierdoor zijn ze perfect als handbagage. Ideaal om je benodigdheden zoals drinken, snacks, boeken, reisdocumenten en persoonlijke verzorgingsartikelen mee te nemen. Reis je met meerdere mensen? Laat tassen bedrukken met naam en verras ze met dit veelzijdige item. Kies specifiek voor biologisch katoenen tassen met opdruk ze bijdragen aan een milieubewuste reis, omdat ze herbruikbaar zijn en helpen om het gebruik van plastic te verminderen.