Menu Close

Schiphol kantoormedewerkers hielpen met afhandeling bagage crisis

Vorige week zaterdag was er een grote storing op Schiphol die vooral zorgde voor problemen bij de bagage afhandeling. Duizenden passagiers kwamen zonder bagage aan op hun bestemmingen en het heeft enkele dagen geduurd voordat alle koffers weer op de gewenste plaats waren.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de problemen ontstonden door een technische storting in het systeem. In feite vond er slechts een storing plaats in het deel van het systeem, maar dankzij het sneeuwbaleffect werd uiteindelijk de gehele bagageafhandeling verstoord. Schiphol heeft al aangekondigd onderzoek uit te voeren naar hoe de storing kon ontstaan.

Al het personeel bood ondersteuning

Niet alleen de bagagemedewerkers, maar uitsluitend zelfs de kantoormedewerkers werden ingezet op alle problemen te verhelpen. De maandag na de storing was circa de helft van de achtergebleven koffers al weggewerkt, de dinsdagochtend daarop was nog een kwart achter de passagier aangestuurd. In de loop van de week zijn de rest van de koffers bij hun eigenaren afgeleverd.

De zomerperiode komt eraan

Het is te hopen dat de oplossing voor de storing snel gevonden kan worden zodat een vergelijkbare situatie in de toekomst voorkomen kan worden. De zomervakantie komt er namelijk aan en traditiegetrouw is dat, samen met de meivakantie, 1 van de drukste periodes van het jaar op de luchthaven. Een dergelijke storing zou dan nog veel grotere consequenties hebben omdat er dan honderdduizenden passagiers per dag via het vliegveld reizen.

Talloze verhalen

In de afgelopen dagen kwamen er, onder andere op sociale media, veel verhalen naar voren van personen die zonder koffer op hun bestemming aan waren gekomen. Ook complete gezinnen kwamen zonder kleding en andere basiszaken te zitten. Hoe reizigers gecompenseerd werden wisselt per luchtvaartmaatschappij. Zo gaven sommige luchtvaartmaatschappijen niets, en gaven anderen honderden euro’s aan waardebonnen uit.