Menu Close

Uitbreiden van Lelystad Airport kan doorgaan

Het uitbreiden van Lelystad Airport kan doorgaan. Dit is besloten door de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De landingsbaan wordt verlengd en verbreed en er wordt een nieuwe passagiersterminal gebouwd. Er is geen hoger beroep mogelijk tegen de uitspraak.De Vogelbescherming en twee akkerbouwers waren in beroep gekomen tegen het bestemmingsplan van de gemeente Lelystad. Het bestemmingsplan maakte het mogelijk dat de luchthaven geschikt zou zijn voor de grotere en zwaardere vliegtuigen, zoals de Airbus A320 en de Boeing 737. De langingsbaan zou van 1,250 meter worden verlengd naar 2,700 meter, daarnaast wordt ook nog worden verbreed van 30 naar 45 meter.

 

De vogelbescherming is bang dat er schadelijke gevolgen zullen zijn voor natuurgebieden in Flevoland, met name de Oostvaardersplassen. Volgens de Raad van State is er onderzoek gedaan naar de ‘instandhoudingsdoelen’ voor de bruine en blauwe kiekendieven in de Oostvaardersplassen en zullen niet in gevaar komen door de uitbreiding. De Vogelbescherming vindt dat de onderzoeken ondermaats zijn en geen legitimatie voor uitbreiding.

Vakantiebestemmingen

Begin 2019 zal het uitgebreide Lelystad Airport vluchten gaan afhandelen met verschillende vakantiebestemmingen. Dit is wel een jaar later dan verwacht. De luchtvaartverkeersleiding Nederland bleek nog wat meer tijd nodig te habben voor de indeling van de vertrek- en landingsroutes. Er zullen in het begin ongeveer 2000 vluchten verwerkt worden, naar ongeveer 10.000 vluchten in vijf jaar. In 2043 moeten er uiteindelijk maximaal 45000 vliegbewegingen zijn.