Menu Close

Airbus verslaat Boeing dankzij goede decembermaand

Dankzij een inhaalrace is het Airbus toch gelukt om Boeing voor te blijven. Het leek er namelijk op dat de Amerikaanse fabrikant de meeste orders zou gaan noteren in 2016. Airbus verkocht in december maar liefst 312 Airbussen, dit is bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse briefing.De Europese vliegtuigbouwer had in november nog maar 410 orders ontvangen, maar door de sterke decembermaand kwam het uiteindelijk uit op 731 oders in totaal. Boeing heeft in totaal 688 toestellen verkocht.

Orders

Er waren 72 orders afkomstig van de IndiGo, een Indiase budgetmaatschappij, die alleen A320neo’s heeft besteld. Daarnaast heeft Iran Air een overeenkomst getekend voor 98 toestellen, er zijn ook nog 90 toestellen verkocht aan een anonieme koper. De rest ging naar kleinere klanten.

Veel deals zijn deze week pas afgerond. De bestellingen stonden alleen wel in het orderboek van december, hierdoor kon Airbus het jaardoel halen en Boeing verslaan. Het lijkt daarom wel alsof er gebruik is gemaakt van een boekhoudkundig trucje.

Leveringen

Boeing wist daarnaast Airbus wel voor te blijven qua aantal leveringen. Boeing heeft 748 toestellen geleverd aan klanten in 2016, terwijl Airbus er 688 heeft geleverd. Waaronder 49 A350’s, hierdoor heeft Airbus net niet het doel behaald om vijftig toestellen van dat type te leveren.