Menu Close
skyline Rotterdam

Je volgende avontuur wacht: De architectonische hoogstandjes van Rotterdam

Rotterdam ligt in de provincie Zuid-Holland en is de op één na grootste stad van Nederland. Het is een belangrijke zeehaven aan de Noordzee, bekend om zijn moderne architectuur, bruisende culturele scene, ligging aan de rivier, universiteit en maritieme erfenis.

De geschiedenis van Rotterdam begon in 1270 met de bouw van een dam in de Rotte. Willem IV, Graaf van Holland, gaf Rotterdam stadsrechten in 1340. Met 2,7 miljoen inwoners is de agglomeratie Rotterdam-Den Haag zowel de dichtstbevolkte van het land als de tiende grootste van de Europese Unie.

De architectonische hoogstandjes van Rotterdam

Moderne en inventieve architectuur, sterk beïnvloed door de wederopbouw van de stad na de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, is een kenmerk van Rotterdam. De brug, die de twee hoofdeilanden van Rotterdam met elkaar verbindt, is een cultureel en architectonisch wonder dat de grootste haven van Europa overspant. Hier zijn een paar Rotterdamse architectonische werken.

Kubuswoningen

Architect Piet Blom creëerde de avant-gardistische Kubuswoningen van Rotterdam, een verzameling huizen in Helmond en Rotterdam, Nederland, gebouwd rond het idee van “wonen als een stedelijk dak”. De huizen lijken op kubussen die op hun zij zijn gekanteld omdat ze 45 graden schuin staan en rusten op zeshoekige pylonen. Het ontwerp stelt een stad binnen een metropool voor, waarbij elk huis als een boom staat en het hele dorp een bos voorstelt. De kubuswoningen in Rotterdam, Nederland, zijn een intrigerend en adembenemend architectonisch wonder.

Erasmusbrug

De Erasmusbrug, ook wel de Erasmusbrug genoemd, verbindt het noorden en zuiden van Rotterdam over de Nieuwe Maas. Het is een combinatie van een tuibrug en een basculebrug. De brug is ontworpen door Ben van Berkel en was klaar in 1996. De brug, die bekend staat als “De Zwaan”, is 802 meter lang en heeft een enkele, 139 meter hoge, asymmetrische lichtblauwe pyloon met een opvallende horizontale voet.

Voor schepen die niet onder de brug door kunnen, is er een 89 meter lange basculebrug op de meest zuidelijke overspanning van het bouwwerk. De Erasmusbrug, die is opgenomen in het officiële gemeentelijke embleem, is het meest opvallende oriëntatiepunt van Rotterdam.

Markthal

Rotterdam heeft een markthal onder het woon- en kantorencomplex dat bekend staat als de Markthal. Op 1 oktober 2014 opende Koningin Máxima het gebouw officieel. De Markthal is een gloednieuw idee – het eerste bouwwerk in zijn soort, een kruising tussen een markthal en een woonhuis. Het is een bijzonder en avant-gardistisch architectonisch hoogstandje dat een van de meest bezochte toeristische bestemmingen van Rotterdam is geworden.

De Markthal is een droom voor fijnproevers, met meer dan 100 verkopers van vers voedsel, online casino spellen, winkels en eetgelegenheden. Een grote muurschildering die bekend staat als de Hoorn des Overvloeds, een computergestuurde recreatie van een schilderij van Arno Coenen en Iris Roskam, siert het plafond van de Markthal. De Markthal is een plek die elke reiziger gezien moet hebben.

Kop van Zuid

Tegenover het centrum, aan de zuidkant van de Nieuwe Maas, ligt het Rotterdamse gebied dat bekend staat als de Kop van Zuid. Het gebied is aangelegd op voormalige, verlaten haventerreinen rond de Wilhelminapier en de havens Binnen, Entrepot, Spoorweg en Rijn. De Kop van Zuid maakt deel uit van Rotterdam-Zuid en heeft verschillende wolkenkrabbers, oude gebouwen en voorzieningen langs de rivier.

Wilhelminapier, Zuidkade, Landtong, Stadstuinen, Parkstad, Peperklip, Entrepot en Spoortunnellocaties zijn de wijken of buurten waaruit de regio bestaat. Een gloednieuwe, creatieve wijk genaamd Kop van Zuid heeft Rotterdam compleet veranderd.

Samenvatting

Deze architectonische wonderen dragen bij aan de reputatie van Rotterdam als een stad die originaliteit en inventiviteit in stedenbouw hoog in het vaandel heeft staan. Rotterdam is een fascinerende locatie voor architectuurfans vanwege de unieke mix van modern en vooruitstrevend design met oude monumenten. Dus waarom niet genieten van deze spectaculaire wonderen en laat je volgende avontuur hier beginnen.